Alpha Bank: Τα οφέλη από τη συμφωνία με την Davidson Kempner

Alpha Bank: Τα οφέλη από τη συμφωνία με την Davidson Kempner
Υποκατάστημα της Alpha Bank Eurokinissi

Γιατί επικράτησε η Davidson Kempner στη μάχη με την Pimco για το Galaxy. Η Alpha Bank περιορίζει τον Δείκτη NPL στην Ελλάδα στο 13% από 29% σήμερα, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) στη Ελλάδα από 12 δις θα μειωθούν στα 4,7 δισ.

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί και τυπικά η συμφωνία για την απόκτηση της τιτλοποίησης Galaxy της Alpha Bank ύψους 10,8 δισ. ευρώ καθώς και της εταιρείας διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων Cepal, από το αμερικανικό fund Davidson Kempner έναντι 290 εκατ. ευρώ.

Στην διοίκηση της Alpha Bank επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση καθώς εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία η πανδημία του κορονοϊού, ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αυτή την περίοδο συναλλαγή στην Ευρώπη και μάλιστα εντός του χρονοδιαγράμματος, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της διοίκησης στους στόχους του business plan που παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2019.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Alpha Bank θα έχει περιορίσει του Δείκτη NPL στην Ελλάδα στο 13% από 29% σήμερα, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) στη Ελλάδα από 12 δις θα μειωθούν στα 4,7 δις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αναμένεται να μιλήσει για τον προτιμητέο επενδυτή και τη διαδικασία στο conference call την Τετάρτη στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου. Η υπογραφή συμφωνίας αναμένεται εντός Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνουν γνωστοποιήσεις αναφορικά με τους όρους, όπως γίνεται κατά πάγια πρακτική σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

Παράλληλα στα τέλη του Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές (carve out) από την Alpha Bank προς την εταιρεία Cepal.

Βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής αποτελεί η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Alpha Bank στην Cepal καθώς από την 1η Δεκεμβρίου 2020, το σύνολο της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων της Τράπεζας περνάει στη Cepal, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την εταιρεία ώστε να αναδειχθεί στον ισχυρότερο, με όρους χαρτοφυλακίων υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητο servicer μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά.

Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει, μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε 33 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης.

Την ίδια στιγμή με υψηλά ποσοστά αποδοχής εκ μέρους των εργαζομένων ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων και του Προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές από την Alpha Bank προς την εταιρεία Cepal.

Υπενθυμίζεται ότι στη Cepal μεταφέρονται οι Διευθύνσεις Καθυστερήσεων Retail και Wholesale καθώς επίσης και των Περιφερειακών Κέντρων ανά την Ελλάδα, προς το Προσωπικό των οποίων χορηγήθηκε χρηματική παροχή ύψους 10 μικτών μισθών, με ελάχιστο όριο τις 25.000 ευρώ, ενώ διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και οι λοιπές παροχές.

Έκπληξη στην αγορά

Η επικράτηση της Davidson Kempner, προκάλεσε έκπληξη σε τράπεζες και διαχειριστές κόκκινων δανείων.

Μιλώντας στο news247.gr υψηλόβαθμα στελέχη της τραπεζικής αγοράς δεν έκρυψαν την έκπληξή τους πως το distress fund με μόλις 34 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια κατάφερε να επικρατήσει του αμερικανικού κολοσσού των 2 τρις δολ. Ενεργητικού, σημειώνοντας πως είναι η δεύτερη «βαριά» ήττα της Pimco στην ελληνική αγορά μετά την απώλεια του Project Cairo της Eurobank.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο deal στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά πως αυτό που μετράει δεν είναι τελικά το μέγεθος και τα υπό διαχείριση κεφάλαια αλλά η εξειδίκευση στην διαχείριση των NPEs γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την επικράτηση της Dovalue για το project Cairo, ενώ εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο τιτλοποιήσεων το 2021.

Λογικό το τίμημα

Σε ότι αφορά το ύψους του τιμήματος οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι κινήθηκε στα επίπεδα που έχει προεξοφλήσει η αγορά το τελευταίο διάστημα και αντίστοιχο άλλων μεγάλων deals στην ελληνική αγορά, ενώ πληροφορίες θέλουν την προσφορά της Pimco να ανέρχεται στα 275 εκατ. ευρώ καθώς και την πρόθεση να αποκτήσει το 5% των μετοχών της Alpha bank ως ένδειξη εμπιστοσύνης.

Ποια είναι η Davidson Kempner

Η Davidson Kempner Capital Management LP είναι μια διεθνούς εμβέλειας εταιρία διαχείρισης κεφαλαίου με έδρα την Νέα Υόρκη και γραφεία σε Λονδίνο, Δουβλίνο, Χονγκ Κονγκ και Φιλαδέλφια. Απασχολεί περίπου 350 εργαζόμενους ενώ τα υπο διαχείριση κεφάλαια φτάντουν τα 34 δισ. δολάρια.

Η Davidson Kempner έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές. Πρόσφατα πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια περίοδο, μέσω του servicer Prelios που της ανήκει στην Ιταλία, υπέγραψε συμφωνία και με την ιταλική Intesa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα