"Αν βγει η Ελλάδα, απειλείται η ύπαρξη του ευρώ"

"Αν βγει η Ελλάδα, απειλείται η ύπαρξη του ευρώ"

Αυστηρή προειδοποίηση από τον οίκο Moody's προς την ευρωζώνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. Κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ισπανία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία θα τον οδηγήσουν να επανεξετάσει και πιθανότατα να μειώσει το αξιόχρεο πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών αποτελούν κυρίως εσωτερικό πρόβλημα, που θα έχουν μικρές συνέπειες σε άλλες χώρες με την εξαίρεση της Ιταλίας.

Αν όμως η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη αυτό θα "δημιουργούσε μια απειλή για την ύπαρξη του ευρώ".

Ο οίκος, ενόψει και των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι εάν ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενταθεί, αυτό θα επηρεάσει τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα θέσει υπό επανεξέταση όλες τις αξιολογήσεις του για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και αυτών με AAA, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Έκτακτη συνάντηση για την Ισπανία

Η ανακοίνωση σημειώθηκε ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση μιας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διαπίστωσε πως οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και το κόστος της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα φθάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Το Σάββατο συναντώνται εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με την Ισπανία να αναμένεται να ζητήσει ενίσχυση από ευρωπαϊκά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη χώρα της ΕΕ η οποία θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Το Eurogroup θα συνεδριάσει κατόπιν για να το εάν θα εγκρίνει το αίτημα, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

"Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου", είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι εξελίξεις σημειώθηκαν μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings κατά τρεις βαθμίδες, σε BBB, την Πέμπτη.

"Η κυβέρνηση της Ισπανίας συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του προβλήματος", είπε Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, που υποστήριξε ότι μπορεί να προκαλέσουν πανικό στις αγορές.

SHARE:

24Media Network