Αναδρομικά συντάξεων με “κούρεμα” 2,6 δισ. ευρώ και μπλόκο σε παλιές και νέες προσφυγές

Αναδρομικά συντάξεων με “κούρεμα” 2,6 δισ. ευρώ και μπλόκο σε παλιές και νέες προσφυγές
Ηλικιωμένος λαμβάνει σύνταξη Eurokinissi

Ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέχρι και τις 27 του μήνα η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δις ευρώ σε περίπου 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Αναδρομικά θα δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες όσοι είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι συνταξιούχοι των ταμείων ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, θα λάβουν αναδρομικά για 11 μήνες από 11/6/2015 μέχρι και τις 21/05/2016 από τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 του έτους 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές αλλά μόνο στις κύριες συντάξεις. Τα ποσά επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρόσφατη πιλοτική δίκη με την απόφαση 1439/2020, με την οποία κρίθηκαν οριστικά αντισυνταγματικές και οι δύο μειώσεις.

Για συνταξιούχους ΙΚΑ: Από 600 έως 4.560 ευρώ

Για συνταξιούχους Δημοσίου: Από 1.340 έως 5.100 ευρώ

Για δικαστικούς: Από 4.500 έως 9.000 ευρώ

Για ΕΤΑΑ: Από 1.450 έως 3.400 ευρώ

Για τράπεζες και ΔΕΚΟ: Από 1.360 έως 9.200 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις κρατήσεις και την φορολογία των αναδρομικών, έχει ξεκαθαριστεί ότι τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους ή φορολογία θα έχουν μόνο την κράτηση για ασθένεια και δεν θα φορολογηθούν με 20%. Ωστόσο, ο φόρος που αναλογεί θα υπολογιστεί το καλοκαίρι του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, όπου ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου.

Οι κληρονόμοι

Σε διαδοχικές δηλώσεις του ο υπουργός εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι αναδρομικά για το 11μηνο θα πάρουν και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων. Μετά την πληρωμή στους ζώντες συνταξιούχους για την περίοδο που αφορά η απόφαση του ΣτΕ εφόσον πληρούν τρείς προϋποθέσεις:

  • Ο άμεσος δικαιούχος ήταν εν ζωή για ένα μέρος ή το σύνολο του 11μήνου
  • Έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς
  • Υποβάλλουν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e- efka η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η πληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους που βρίσκονται εν ζωή. Η δέσμευση είναι ότι η διαδικασία θα είναι απλή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα ανακτηθούν αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Οι χαμένοι των αναδρομικών

Αυτοί που δεν θα πάρουν αναδρομικά είναι οι συνταξιούχοι που είχαν μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα μικρότερο από τα 1000 ευρώ το 2021 αφού με βάση νομό που ψηφίστηκε δεν θα επιστραφούν αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Η απόφαση αυτή κουρεύει σύμφωνα με τα σωματεία των συνταξιούχων το ποσό για την επιστροφή αναδρομικών κατά περίπου 2,6 δις ευρώ αφού τα αναδρομικά περιορίζονται μόνο στα ποσά για τις κύριες συντάξεις.

Επίσης με διατάξεις και συγκεκριμένα με τα άρθρα 33 και 34 που αφορούν την καταβολή αναδρομικών ποσών (ν.4734/2020) ακυρώνονται όσες προσφυγές έχουν γίνει νωρίτερα για ποσά μεγαλύτερα από αυτά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (δηλαδή τις προσφυγές οι οποίες περιλαμβάνουν ποσά για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων δώρων και εφπάπαξ) .

Επίσης τονίζεται ότι μετά την δημοσίευση του νόμου (η δημοσίευση σε ΦΕΚ έγινε στις 8 Οκτωβρίου) για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις δεν συντρέχει λόγος νέων προσφυγών καθώς για το δημόσιο οι όποιες απαιτήσεις για αναδρομικά συντάξεων συμπεριλαμβανομένων και ποσών για επικουρικές δώρα και εφάπαξ θεωρείται για το δημόσιο ότι έχουν εκπληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι αγωγές που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου και μετά θα είναι άκυρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα