Αναλυτής κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη Wall Street

Αναλυτής κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη Wall Street

Ήταν Πέμπτη βράδυ όταν ο Dan Greenhaus της BTIG , αναλυτής, έστειλε ένα διάγραμμα σε νυχτερινό μέιλ του. Αποτέλεσμα, αυτό να κάνει κυριολεκτικά γύρους ανάμεσα σε αναλυτές και να προκληθεί χάος

Τι συνέβη με αυτό το διάγραμμα; Σύμφωνα με την ανάλυση που είχε γίνει, έδειχνε πως οδεύουμε, για την ακρίβεια οι ΗΠΑ είναι σε πολύ καλό δρόμο, για μία οδυνηρή κατάρρευση της αγοράς, όπως έγινε το 1929.

Ας το κάνουμε πιο απλό.

Ο συγκεκριμένος αναλυτής προχώρησε σε μία ανάλυση η οποία κάθε άλλο παρά σωστή ήταν τελικά. Πήρε τους δείκτες της σημερινής περιόδου αλλά αντί να τους συγκρίνει με αυτούς της προηγούμενης ημέρας ή έστω της περασμένης εβδομάδας τους συνέκρινε με εκείνους της περιόδου 1928 - 1929.. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει ότι ήταν σχεδόν όμοιοι.

Αναλυτής κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη Wall Street

Άλλος όμως, σαφώς πιο προσεκτικός αναλυτής, σημείωσε:

"Είναι αλήθεια ότι οι δύο χρονοσειρές φέρουν αξιοσημείωτη ομοιότητα", έγραψε ο Wilkinson σε σημείωμά του. "Γι 'αυτό κανείς πρέπει να σκάψει βαθύτερα για να μετρηθεί η σχετική κίνηση ανάμεσα στις κινήσεις."
Κοινώς, αυτό που δεν υπολόγισε ο Greenhaus είναι πως τότε οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και πως οι τότε δείκτες ελάχιστη σχέση έχουν με την τωρινή.

Ο κ. Willkinson λοιπόν έκανε αυτό που έπρεπε. Προχώρησε σε αυτό που ονομάζεται "κανονικοποίηση" του διαγράμματος, δηλαδή συνέκρινε το πραγματικό - ακριβές ποσοστό κίνησης των δεικτών κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων.

"Με την ομαλοποίηση της κίνησης με τις αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης μπορούμε να δημιουργήσουμε μία μάλλον διαφορετική και πιο ευνοϊκή εικόνα για την τρέχουσα εκτέλεση", είπε.

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα κανονικοποιημένης Wilkinson, η σημερινή εικόνα είναι σαφώς πιο "πειθήνια" και ",μαζεμένη" από την αντίστοιχη του 1929.

Αναλυτής κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη Wall Street
SHARE:

24Media Network