Ανάσα για μισθωτούς και συνταξιούχους

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Β. ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ( ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ )
(ICON / ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Β. ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ( ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ) (ICON / ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) ICON PRESS

Οκτώ ημέρες νωρίτερα θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων φέτος, καθώς και η σύνταξη και το ΕΚΑΣ. Ταμειακή διευκόλυνση από το υπουργείο Οικονομικών για να ξεπεραστεί το πρόβλημα ρευστότητας

Στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί τελικά στους συνταξιούχους του ΙΚΑ η σύνταξη Ιανουαρίου μαζί με το δώρο Χριστουγέννων και το ΕΚΑΣ.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης , σε σύσκεψη με το διοικητή του ΙΚΑ, αποφασίστηκε το σχετικό κονδύλι να δοθεί με ταμειακή διευκόλυνση από το υπουργείο Οικονομικών και έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταβληθεί η σύνταξη Ιανουαρίου, το δώρο και το ΕΚΑΣ στις 16/12.

Σχετική επιβεβαίωση ήρθε και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών το οποίο γνωστοποίησε ότι κατόπιν οδηγιών του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, ώστε να καταβληθούν κανονικά συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων του ΙΚΑ και "να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης".

Aκολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

"Μέχρι 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Επίσης στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από το ΙΚΑ και το δώρο μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου. Ειδικά για το ΙΚΑ που η πληρωμή της σύνταξης Ιανουαρίου συνδέεται με την καταβολή της 6ης δόσης και τα ομόλογα ύψους 850 εκατομμυρίων που λήγουν στις 19 Δεκεμβρίου, μετά από συνεννόηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη θα υπάρξει Ταμειακή διευκόλυνση του ΙΚΑ από το Γενικό Λογιστήριο ώστε να δοθούν τα χρήματα 8-10 ημέρες νωρίτερα και να πληρωθούν από κοινού, δώρο, σύνταξη Ιανουαρίου και ΕΚΑΣ στις 16 Δεκεμβρίου".

"Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις και από όλα τα Ταμεία με βάση το χρόνο πληρωμής που προβλέπεται από τον κανονισμό τους", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα περί αδυναμίας του ΙΚΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, τα προβλήματα αυτά οφείλονται στη μείωση των εσόδων λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών, καθώς και της δυσκολίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

"Μέχρι τώρα", σημείωσε σε δηλώσεις του στον Βήμα FM ο υπουργός, "τα έχουμε καταφέρει με τη μείωση των δαπανών να μην υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, για τις μικρές και μεσαίες συντάξεις. Περιοριστήκαμε φέτος στη μείωση άνω των 1.200 ευρώ ή κάτω του ποσού αυτού, όταν είναι άνω των 55 ετών", επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι επικουρικές είναι άλλο θέμα.

SHARE: