Ανάσταση μετά το Πάσχα

Ανάσταση μετά το Πάσχα
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 20, 2017. / 20 , 2017 Sooc.gr

Το δίλημμα που θα θέσουν την Δευτέρα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Μαζί με τους θεσμούς θα ζητήσουν εγγυήσεις για να υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις. Βαρόμετρο η σημερινή τηλεδιάσκεψη για το τι θα ακολουθήσει

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται και πάλι το ελληνικό πρόγραμμα, με την συμφωνία να αναβάλλεται και πάλι από το Eurogroup της Δευτέρας σε αυτό της 7ης Απριλίου για το οικονομικό επιτελείο και για τις Βρυξέλλες στο αμέσως επόμενο της 22ης Μαΐου.

Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο, βρίσκεται και πάλι στο δίλημμα του να υποχωρήσει άλλη μια φορά, ώστε να έχει συμφωνία τώρα ή να ρισκάρει την παράταση φτάνοντας τα πράγματα στα άκρα.

Το ίδιο δίλημμα θα θέσουν τη Δευτέρα και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι μαζί με τους θεσμούς θα ζητήσουν εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά για να υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις.

Με άλλα λόγια η επιστροφή των θεσμών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, θα έχει ως προϋπόθεση μια νέα ελληνική υποχώρηση όπως έγινε και στις 20 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αρχίσει να συζητά επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό, να ολοκληρώσει γρήγορα την συζήτηση για μέτρα και αντίμετρα του 2019 και να φέρει σύντομα αποτελέσματα σε θέματα «ειδικού ενδιαφέροντος όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις.

Διαφορετικά το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει στη φάση της αδράνειας, που βρίσκονταν από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και την στιγμή, που δέχθηκε τα μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ, που ζητούσε μόνο το ΔΝΤ.

Πόσο σύντομα μπορεί να υπάρξει η συμφωνία; Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους αν όλα γίνουν γρήγορα και τα θέματα βρίσκονται στο τέλος του μήνα σε ποσοστό ολοκλήρωσης πάνω από 90 %, μπορεί να έχουμε συνολική συμφωνία τον Απρίλιο.

Αν όμως στις αρχές του επόμενου μήνα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να πελαγοδρομούν, τότε το επόμενο ορόσημο, που θα τεθεί θα είναι το Eurogroup της 22ης Μαΐου με ό,τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο που περιμένει με αγωνία την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Κοινοτική πηγή θύμιζε χθες ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, αφού περιλαμβάνει και τις εορτές του Πάσχα των Καθολικών (που φέτος συμπίπτουν με αυτές του Ορθόδοξου Πάσχα) αλλά και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 22-23 Απριλίου, όπου η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από την περσινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ελληνική ομάδα επέστρεψε με την υποχρέωση να ψηφίσει – και – τον δημοσιονομικό κόφτη.

Ξεκαθαρίσματα

Στην χθεσινή ενημέρωση που έκανε στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να διαψεύσει το τέλος της λιτότητας που έσπευσε να περάσει σαν μήνυμα όταν οι δανειστές δέχθηκαν τα αντισταθμιστικά μέτρα.

«Εγώ δεν είπα ποτέ ότι η λιτότητα τελειώνει εδώ» απάντησε σε ένα ξέσπασμα του ο υπουργός οικονομικών στον βουλευτή της ΝΔ κ. Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος τον κατηγόρησε χθες για ανακολουθία.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα υφεσιακά μέτρα με την μορφή της περικοπής του αφορολόγητου και των συντάξεων θα εφαρμοστούν έτσι κι αλλιώς Αν δεν υπάρχει στο τέλος του 2018 πρόβλεψη από τους θεσμούς πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι λιγότερα από τα περιοριστικά.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ, που θέλει η Ελλάδα την Ελλάδα να μην μπορεί να πετύχει πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα υλοποιηθεί κανένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει βαρόμετρο για το τι θα ακολουθήσει στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί θα συζητήσουν για άλλη μια φορά όλα τα ανοιχτά θέματα .Αν η ελληνική πλευρά μείνει στις θέσεις της, τότε μετά τη Δευτέρα θα ξεκινήσει ένα νέο θρίλερ για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα