Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Με το αρχικό επιτόκιο στο 1,28% άνοιξε το πρωί της Τετάρτης το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

‘Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου που ανακοίνωσε από χθες ο ΟΔΔΗΧ.

Οι ανάδοχες τράπεζες της έκδοσης (BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan) έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν προσφορές και, μέχρι στιγμής, το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώνεται στο 1 ,27%.

Η σημερινή έκδοση είναι η πέμπτη κατά σειρά από την αρχή του χρόνου.

Μέχρι στιγμής, από την αρχή του χρόνου, το ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί για να καλύψει υποχρεώσεις από τις αγορές συνολικά 10 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, δανείστηκε 2,5 δις από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91 % στις 2 Φεβρουαρίου, 2 δις ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2 δις στις 22 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δις ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57% .

Στην τελευταία έως τώρα έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2 Σεπτεμβρίου το δημόσιο άντλησε από τις αγορές το ποσό των 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 1,23%. Παρότι οι περισσότερες από τις φετινές εκδόσεις έγιναν με την πανδημία σε εξέλιξη τα επιτόκιο κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά για όλες τις διάρκειες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος είναι να υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%, καθώς θα είναι “ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία”.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα , “η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα