Αντιρρήσεις ΔΝΤ για αφορολόγητο και παροχές

Αντιρρήσεις ΔΝΤ για αφορολόγητο και παροχές
Τρίτο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στο ϊδρυμα Σταύρος Νιάρχος. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τις αντιρρήσεις του για τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και την αναστροφή της μείωσης του αφορολόγητου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πήτερ Ντόλμαν.

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των πολλών ημιτελών μεταρρυθμίσεων και όχι σε βραχυπρόθεσμα φιλολαϊκά μέτρα.

Με τον τόπο έδειξε την δυσφορία του Ταμείου (το οποίο όπως συμμετέχει ως παρατηρητής στις αξιολογήσεις μετά το μνημόνιο) παρότι και ο ίδιος παραδέχθηκε δημόσια ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και ο ρόλος του Ταμείου είναι συμβουλευτικός. «Πιστεύουμε ότι οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και πρέπει να μειωθούν θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να υπάρξει πιο ορθολογική κατανομή των βαρών.

Βλέπουμε όμως την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρά στην αντίθετη κατεύθυνση με ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών».

Όσον αφορά στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα στάθηκε στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων. «Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει για 10η συνεχόμενη χρόνια αρνητική πιστωτική επέκταση, με μεγάλο αγκάθι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει αν δημιουργηθούν κεφαλαιακά μαξιλάρια στις τράπεζες και να υπάρξει μεγαλύτερη εγρήγορση και στην κυβέρνηση για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Ντόλμαν επεσήμανε ότι παρά την δημοσιονομική προσαρμογή η Ελλάδα δεν έχει επανέλθει σε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης. «Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους προς τους δανειστές αλλά με τίμημα την χαμηλότερη ανάπτυξη» ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα