Αποκαλυπτικό γερμανικό έγγραφο για τις συνέπειες κατάρρευσης του ευρώ

Αποκαλυπτικό γερμανικό έγγραφο για τις συνέπειες κατάρρευσης του ευρώ

Έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που πραγματεύεται σενάριο κατάρρευσης στη δημοσιότητα

Το σενάριο κατάρρευσης της Ευρωζώνης πραγματεύεται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το άρθρο με τίτλο "το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ζοφερό σενάριο κατάρρευσης του ευρώ" και υπότιτλο "Η ανάπτυξη θα κατέρρεε μαζικά, η ανεργία θα αυξανόταν σε αριθμό μεγαλύτερο των πέντε εκατομμυρίων: Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά για την περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία", κάνει λόγο για τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Γερμανία, αλλά και τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο από μία τέτοια εξέλιξη.

Όσον αφορά τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Γερμανία, το περιοδικό γράφει πως η γερμανική οικονομία θα βίωνε τις καταστροφικές συνέπειες του σεναρίου του υπουργείου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα στον πρώτο χρόνο όπου η Γερμανία θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα, η ανάπτυξη θα κατέρρεε έως και 10%, ενώ η ανεργία θα ανέβαινε ξανά καταγράφοντας πάνω από πέντε εκατομμύρια ανέργους.

Το Spiegel κάνει λόγο για προσπάθεια απόκρυψης των διαπιστώσεών του από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, φοβούμενο ότι το κόστος μιας διάσωσης του ευρώ δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει υπό έλεγχο. "Αποτιμώντας τέτοιου είδους σενάρια, άλλη μια τέτοια ακριβή διάσωση φαίνεται ως το μικρότερο κακό", φαίνεται να λέει υπάλληλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στο κείμενο αυτό όπως είναι φυσικό, γίνεται και αναφορά στην Ελλάδα. Η κατάσταση, όπως σημειώνεται, παραμένει τεταμένη παρά τη συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά, η οποία ζητά άμεσα να χαλαρώσουν οι όροι του προγράμματος λιτότητας.

"Επιδιώκεται να ληφθούν λιγότερα μέτρα λιτότητας και δύο χρόνια επιπλέον χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων", αναφέρεται στο στρατηγικό έγγραφο. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα αποκλείσει κάθε νέα παραχώρηση προς την Ελλάδα.

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για νέες εστίες πυρκαγιάς, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Γίνεται αναφορά στις προσπάθειες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος βλέπει τον λαό να είναι απέναντί του στην επιβολή του προγράμματος λιτότητας και να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία στις νεαρές ηλικίες.

Από την άλλη,  η κυβέρνηση στην Ισπανία έλαβε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασωθούν οι ισπανικές τράπεζες, αλλά παρόλα αυτά τιμωρείται στις αγορές με επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ για τα κρατικά της ομόλογα.

Έτσι για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί γίγαντες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντί να γίνεται μόνο επίμονη λιτότητα, θα πρέπει τώρα να τεθεί σε κίνηση η οικονομία. Αναμένεται επίσης και ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – ακόμη και σε έναν αρχικά μικρότερο κύκλο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, παρά τις πολιτικές προσπάθειες οι περισσότεροι Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θεωρούν τις δανειακές βοήθειες προς την Ελλάδα χαμένες.

Οι κάτοικοι των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης θεωρούν σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρήματα που δανείστηκε εν μέσω κρίσης. Στη Γαλλία το ποσοστό που συμμερίζεται αυτή την άποψη ανέρχεται στο 85%, στη Γερμανία στο 84%, στην Ισπανία στο 72% και στην Ιταλία στο 65%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομική Κρίση
SHARE:

24Media Network