Απόπειρα διάλυσης του ΣΔΟΕ καταγγέλλουν οι εφοριακοί

Ó.Ä.Ï.Å. (EUROKINISSI)
Ó.Ä.Ï.Å. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στα κάγκελα οι εφοριακοί για την τύχη του ΣΔΟΕ. Χαρακτηρίζουν εθνικό έγκλημα κάθε απόπειρα διάλυσής της κορωνίδας των ελεγκτικών μηχανισμών. Αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων, την ώρα που η φοροδιαφυγή ευδαιμονεί

Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκονται οι εφοριακοί, καταγγέλλοντας διάλυση του ΣΔΟΕ και χαρακτηρίζοντας μάλιστα εθνικό έγκλημα κάθε απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου της κορωνίδας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Μάλιστα δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για για επαίσχυντη μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ σε απλά δελτία πληροφοριών, την ώρα που η φοροδιαφυγή στη χώρα, όπως επισημαίνουν, ευδαιμονεί.

Με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες καταγγέλλει πως η κυβέρνηση προχωράει με τη μορφή του Κατεπείγοντος στη διάλυση του ΣΔΟΕ, γεγονός που, όπως καταγγέλλουν, εξυπηρετεί συμφέροντα.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης των εφοριακών έχει ως εξής:

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία πέντε χρόνια βρέθηκαν στον κεντρικό πυρήνα των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών, με πρόσχημα πάντα την αναδιοργάνωση, την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Η αλήθεια βέβαια βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών σε συνδυασμό με τη συνεχή αποδυνάμωση του προσωπικού είναι η φοροδιαφυγή να ευδαιμονεί και ο λαός να καλείται συνεχώς να πληρώσει το μάρμαρο.

Η «αποδυνάμωση» του ΣΔΟΕ που αποτελεί την κορωνίδα των ελεγκτικών μηχανισμών, την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, με τη μεταφορά 500 υπαλλήλων (σε σύνολο 740) προς την ΓΓΔΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση και μάλιστα σε μία περίοδο που σύμφωνα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, μεγάλος αριθμός σοβαρών υποθέσεων βρίσκεται σε προχωρημένο και ώριμο στάδιο για την ολοκλήρωσή τους και την εισροή στα ταμεία του κράτους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Άραγε ποιους εξυπηρετεί η διάλυση του ΣΔΟΕ και η επαίσχυντη μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας;

Η κυβέρνηση προχωράει με τη μορφή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ στη διάλυση του ΣΔΟΕ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη συμπληρώσουν τα «απογραφικά δελτία» και να ανακαλέσουν όσοι τα κατέθεσαν παραδίδοντάς τα στους Συλλόγους τους, δεδομένου ότι κανείς μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Γιατί στην «προαιρετική» δήλωση επιθυμίας παραμονής στο ΣΔΟΕ δεν αναφέρεται πουθενά το πού θα καταλήξουν οι συνάδελφοι που δεν επιθυμούν την παραμονή τους σε αυτό; Δεν είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να δηλώσουν και την υπηρεσία στην οποία επιθυμούν να μετακινηθούν; Είτε ελεύθερα, είτε με την προσθήκη 2-3 επιλογών; Γιατί τηρείται σιγή ιχθύος από τον αναπληρωτή υπουργό και από τη ΓΓΔΕ σχετικά με το πού προτίθενται να τους μετακινήσουν;

2. Γιατί ζητούν από τους υπαλλήλους να συμπληρώσουν στοιχεία, όπως το σε ποια υπηρεσία υπηρετούσαν τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που η πλέον αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού διαθέτει ήδη αυτά τα στοιχεία;

3. Για ποιο λόγο στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου ξεκίνησε η διαδικασία της μεταφοράς των 500 συναδέλφων από το ΣΔΟΕ, που ούτε νόμιμη είναι, ούτε δημοκρατική;

4. Γιατί ζητείται από τον αν. υπουργό να αποσταλούν οι πίνακες με τα στοιχεία του προσωπικού του ΣΔΟΕ σε ηλεκτρονική μορφή στο γραφείο του; Δεν υπάρχει αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών ή στο ΣΔΟΕ;

5. Ποια θα είναι η τύχη δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, εμβάσματα, εξοπλιστικά, πολιτικό χρήμα) που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, όταν η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια;

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ διαχρονικά διεκδικεί τη συνένωση του ΣΔΟΕ, των Κτηματικών Υπηρεσιών και της ΓΓΔΕ υπό μία Διεύθυνση Προσωπικού χωρίς διαχωρισμούς των υπαλλήλων και δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν επιτευχθεί η ενότητα του κλάδου.

Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση των υπηρεσιών μας. Καλούμε τους συνάδελφους να μη συμπληρώσουν τα απογραφικά και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε ενωμένοι».

Οι δεσμεύσεις Αλεξιάδη που δεν πείθουν τους εφοριακούς

Όπως είχε ήδη αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες το News247, τη δέσμευσή του πως το ΣΔΟΕ δεν διαλύεται, αλλά ούτε και υποβαθμίζεται ο ρόλος του, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), είχε εκφράσει με επιστολή του προς τις ομοσπονδίες των εφοριακών και των τελωνειακών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης.

Όπως τόνιζε στην εν λόγω επιστολή, παρά το γεγονός πως πράγματι σημειώθηκαν άστοχοι χειρισμοί και παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, το Σώμα ούτε διαλύεται, αλλά ούτε και υποβαθμίζεται ο ρόλος του.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περνούν οι φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες, ενώ στο ΣΔΟΕ παραμένουν το οικονομικό έγκλημα, ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, ο έλεγχος κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών, ο έλεγχος εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τρ. Αλεξιάδη, η μετακίνηση τμήματος του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ θα αποφασιστεί από επιτροπή υπηρεσιακών στελεχών μετά την καταληκτική ημερομηνία του Νόμου (20.9.2015) λόγω των εκλογών.

Όπως επίσης υποστήριζε, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού δεν καταργούνται ούτε μεταφέρονται, αλλά θα συμπληρωθούν ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και προγραμματισμούς.

SHARE: