Αρνητική αλλά ελπιδοφόρα η αγορά οχημάτων στην Ελλάδα

Αρνητική αλλά ελπιδοφόρα η αγορά οχημάτων στην Ελλάδα
Αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Οι πωλήσεις παρουσιάζουν κάμψη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το 2021, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020.

Κάθε σύγκριση με την προ της πανδημίας του COVID-19 εποχή, είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν οδηγεί σε συμπεράσματα, καθώς ανετράπησαν πολλά από τα δρομολογημένα σε σωστό δρόμο.

Για παράδειγμα, ο κλάδος των αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών, βρισκόταν σε διαρκή ανοδική τάση, έπειτα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που έφερε τις πωλήσεις στο ναδίρ.

Ακόμα και οι δύο πρώτοι μήνες του 2020, κινούνταν σε θετικό πρόσημο, ωστόσο η πανδημία που ξέσπασε και τα lockdown ανέτρεψαν αυτή τη πορεία, με αποτέλεσμα, ακόμα και στις μέρες μας, ενώ συνεχίζονται οι περιορισμοί, να έχουμε πτώση στις πωλήσεις, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μην επιτρέπει αισιοδοξία μόλις ανοίξει η αγορά.

Τούτων δοθέντων, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Τώρα, ως προς τις κατηγορίες αμαξωμάτων, τα SUV μοντέλα, κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με 46,1% στο πρώτο δίμηνο, έναντι 44,1% του περσινού διμήνου.

Σχετικά με τον τύπο καυσίμου που προτιμούν οι Ελληνες, η μεταστροφή προς τα υβριδικά είναι εμφανής, τα επαναφορτιζόμενα (ηλεκτρικά και plug-in hybrid) κατέχουν σταθερό μερίδιο και θα το αυξήσουν, ενώ υπάρχει πτωτική τάση στα αμιγώς βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα μοντέλα.

Σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε ως και τον Ιανουάριο ως εξής:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα