Attica Bank: Σταδιακή εξυγίανση σε 2+1 φάσεις

Attica Bank: Σταδιακή εξυγίανση σε 2+1 φάσεις
Attica Bank eurokinissi

Μέχρι την Παρασκευή ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington ανακοινώνουν τα βήματα σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Attica Bank. Σε δύο φάσεις οι επενδυτές θα τοποθετήσουν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ ενώ στο προσεχές μέλλον το ΤΧΣ θα αποεπενδυθεί με απόδοση.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, αναφορικά με την διαδικασία εξυγίανσης της Attica Bank, με το σχεδιασμό να προβλέπει κεφαλαιακή ενίσχυση σε δύο συν μια φάσεις.

Το ζήτημα της κεφαλαιακής επίπτωσης που θα προκύψει από την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank – και το οποίο παραμένει προς το παρόν άγνωστο – οδηγεί νομοτελειακά στη λύση της σταδιακής ιδιωτικοποίησης.

Μετά την απόφαση του ΤΧΣ να εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, οι δύο πλευρές καλούνται σε εξαιρετικά ασφυκτικά χρονικά πλαίσια να καταρτίσουν μια συμφωνία, που θα προβλέπει τη σταδιακή ιδιωτικοποίησης της Attica Bank και φυσικά τα βήματα αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Ως εκ τούτου καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων του ΤΧΣ με τον επενδυτή με προθεσμία για τη λήξη των συζητήσεων ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ στις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο η τελική συμφωνία θα πρέπει να κλείσει ως τις 13 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή την έγκριση για εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, οι οποίες θα προκύψουν από την εν εξελίξει ΑΜΚ.

Ά φάση

Και ενώ ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προέκρινε το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington για να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ, τα χρονικά περιθώρια παραμένουν ασφυκτικά. Και αυτό γιατί η αύξηση έχει δρομολογηθεί μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου με την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, με το ΤΧΣ να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ, συνεισφέροντας 163 εκατ. ευρώ, που έχει τεθεί ως το ανώτατο όριο στήριξης της Attica Bank προκειμένου το ποσοστό του Ταμείου να μην ξεπεράσει το σημερινό επίπεδο του 68,2%.

Το ΤΜΕΔΕ, που ελέγχει το 14,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ συμπράττοντας με την Ellington και στόχο να επενδύσουν περί τα 50 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση και θα εξασφαλιστεί η μερική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας σε πρώτη φάση. Υπενθυμίζεται ότι η Ellington έχει προχωρήσει στην εξαγορά του ποσοστού που διέθετε η Attica Bank στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Θεά Άρτεμις “Thea Artemis Financial Solutions”.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, ο e-ΕΦΚΑ θα κατέχει το 10,3%, το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington περίπου το 22%, το ΤΧΣ θα έχει ποσοστό ως 68% και το υπόλοιπο θα είναι το free float στο ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ως το ποσοστό της τρέχουσας συμμετοχής του (68,2%). Επομένως, έχει τη σχετική ευελιξία να προχωρήσει σε μερική εξάσκηση δικαιωμάτων, εφόσον αυτό απαιτηθεί καθώς αδιάθετες ενδέχεται να προκύψουν, λόγω μη εξάσκησης δικαιωμάτων από μετόχους μειοψηφίας.

Β’ φάση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τελική συμφωνία μετόχων θα ορίζει ότι εφόσον απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού και τις τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που θα υλοποιήσει η Attica Bank κάνοντας χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του Ηρακλή, θα διενεργηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου, σε βάθος μερικών μηνών, προκειμένου να διατηρηθεί ικανή κεφαλαιακή επάρκεια, για χρηματοδότηση της αναγκαίας πιστωτικής επέκτασης.

Αν από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού προκύψει δυνητική ζημιά άνω των 200 εκατ. ευρώ, τότε θα διενεργηθεί, εντός του 2022, νέα ΑΜΚ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, στην οποία το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington θα βάλει περί τα 70 εκατ. ευρώ. Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αισθητά διαφορετικά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω τότε προφανώς και το ύψους της ΑΜΚ θα προσαρμοστεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington θα τοποθετήσει στις δύο διαδοχικές φάσεις ανακεφαλαιοποίησης και σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Attica Bank περί τα 120 – 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στο σχήμα, αναλαμβάνοντας σχετικά μικρότερο ρίσκο.

Σημειώνεται ότι μέρος της ζημιάς της Attica Bank αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα 9μήνου, ενώ το σύνολο της ζημιάς που θα χρειαστεί να πάρει είναι συνάρτηση της αξιολόγησης των προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων. Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την κάλυψη της ζημιάς από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, χωρίς όπως φαίνεται οι προβλέψεις να επαρκούν για το σύνολο της ζημιάς που θα υποστεί η Τράπεζα. Στόχος της ΑΜΚ είναι η αποκατάσταση του κεφαλαιακού δείκτη κοντά στο 11%

Γ’ Φάση

Τέλος, σε τρίτη φάση, αφού ολοκληρωθεί η εξυγίανση της τράπεζας, η Attica Bank θα εκδώσει Μετατρέψιμο Ομολογιακό με αντίκρισμα τις μετοχές Τράπεζας Αττικής κυριότητάς του, μέσω των οποίων το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington θα αυξήσει το ποσοστό του. Σε μια τέτοια περίπτωση η προσφορά που έχει καταθέσει το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington και η πιθανή συμφωνία θα προβλέπει συνθήκες αποεπένδυσης για το ΤΧΣ σε βάθος μερικών ετών που επιτρέπουν να πάρει πίσω όχι μόνο τα κεφάλαια που επένδυσε στην Attica Bank καθώς και μια μικρή απόδοση.

Το χρονοδιάγραμμα

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ της Attica Bank. Στις 3 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 8 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα για την άσκησή τους.

Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων Νέων Μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα