Αυτές είναι οι πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου

Αυτές είναι οι πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου

Δεν είναι φτωχές, απλώς έχουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικό χρέος

Του Κώστα Φαρμάκη

Το εξωτερικό δημόσιο χρέος είναι εκείνο το μέρος του συνολικού χρέους μίας χώρας που οφείλει σε πιστωτές εκτός των συνόρων της. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος περιλαμβάνει υποχρεώσεις έναντι μη κατοίκων (σ.σ. της Ελλάδας), όλων των κλάδων -ιδιωτικού και δημόσιου- της Ελληνικής οικονομίας όπως Νομισματικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος), πιστωτικών ιδρυμάτων, Γενικής Κυβέρνησης και Λοιπών Τομέων (περιλαμβανομένων των μη χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων).

Καταγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών, κατανεμημένες κατά τομέα οικονομίας (Νομισματικές Αρχές, Γενική Κυβέρνηση, Νομισματοπιστωτικά Ιδρύματα και Λοιποί Τομείς), κατά είδος χρηματοοικονομικού μέσου και κατά αρχική διάρκεια υποχρεώσεων (μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες).

Με άλλα λόγια, στο εξωτερικό χρέος προσμετρώνται όλες οι οφειλές, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των τραπεζών, των εταιρειών, των ιδιωτών κ.λπ. για αυτό σε κάποιες χώρες παρατηρείται να είναι πολλαπλάσιο του ΑΕΠ χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα για τα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε ακόμα: Τα υπερκέρδη της Γερμανίας στην πλάτη των Ελλήνων

Η χώρα μας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος πάντα, είχε το τρίτο τετράμηνο του 2014 ακαθάριστο εξωτερικό χρέος 412.4 δισ. ευρώ (470,5 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές) με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να ανέρχεται σε 273,1 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο επίπεδό του ήταν $436 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012. Βρίσκεται στην 22η θέση της παγκόσμιας λίστας. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους διαμορφώθηκε στο 185% του ΑΕΠ το 2014.

Ας δούμε τους μεγαλύτερους χρεώστες στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Αυτές είναι οι πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου

Εξωτερικό χρέος $18 τρισ.

ΑΕΠ: $16,77 τρισ.

H μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παράγει το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ (σε απόλυτους αριθμούς), αλλά δανείζεται περίπου $1 τρισ. ετησίως και το χρέος της είναι 18πλάσιο σε σχέση με εκείνο του 1980. Μεγαλύτερος πιστωτής της η Κίνα που κατέχει αμερικανικά χρεόγραφα ύψους $800 δισ. Υπολογίζεται ότι το 2019 η χώρα θα χρειάζεται $700 δισ. ετησίως μόνο για τους τόκους.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Αυτές είναι οι πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου

 

Εξωτερικό χρέος: $9,83 τρισ.

ΑΕΠ: $2,67 τρισ.

Αν και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μόλις $2,15 τρισ., οι υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα της σε ιδρύματα του εξωτερικού όπως και ο δανεισμός των εταιρειών της από ξένα ιδρύματα, είναι πολλαπλάσια κάνοντας το εξωτερικό της χρέος δεύτερο στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.

ΓΑΛΛΙΑ

Αυτές είναι οι πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου

 

Εξωτερικό χρέος: $5,75 τρισ.

ΑΕΠ: $2,8 τρισ.

Το εξωτερικό χρέος της πέμπτης οικονομίας στον κόσμο είναι ένα μείγμα παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας -κράτους και ιδιωτών- και κρατικού δανεισμού λόγω της κρίσης. Έχει αυξηθεί 50% από το 2006.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αυτές είναι οι πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου

 

Εξωτερικό χρέος: $5,54 τρισ.

ΑΕΠ: $3,73 τρισ.

H τέταρτη οικονομία στον κόσμο δεν νοιάζεται και τόσο για το εξωτερικό της χρέος καθώς είναι, ταυτόχρονα, ο τρίτος μεγαλύτερος πιστωτής στον πλανήτη πίσω από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Δείτε τις υπόλοιπες χώρες στο Fortune

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network