Χάος με τις εκκρεμείς συντάξεις και τα δημόσια ”φέσια” σε ιδιώτες

Χάος με τις εκκρεμείς συντάξεις και τα δημόσια ”φέσια” σε ιδιώτες
Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Ο ΕΦΚΑ αδυνατεί ακόμη να παρέχει επίσημα στοιχεία για το πόσες συντάξεις χρωστάει το κράτος στο υπουργείο οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ακόμη και τους θεσμούς.

Χάος επικρατεί ακόμη με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που ανεπίσημα εκτιμώνται αυτήν την στιγμή συνολικά στις 250 με 270 χιλιάδες αν υπολογιστούν και οι επικουρικές.

Ο ΕΦΚΑ αδυνατεί ακόμη να παρέχει επίσημα στοιχεία για το πόσες συντάξεις χρωστάει το κράτος στο υπουργείο οικονομικών, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ακόμη και τους θεσμούς. Τούτο παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει βάλει υπό επιτήρηση το θέμα από το καλοκαίρι εντοπίζοντας το και στην 7η αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών εντόπισαν ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας από 12 .000-14.000 κάθε μήνα οι αιτήσεις άρχισαν να αυξάνονται φτάνοντας τον Ιούλιο στις 20.000 λόγω της ανασφάλειας που επικρατούσε από την κρίση.

Το χειρότερο είναι ότι ο αριθμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων από τις 140.000 τον Φεβρουάριο έφτασε στις 160.959 στο τέλος Μαρτίου και με δεδομένη την καθυστέρηση λόγω του κορονοϊού έγινε σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση ότι θα φτάσουν ακόμη και τις 300.000 μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωση του υπολοίπου των εκκρεμών συντάξεων μέχρι και το μηδενισμό τους ως το 2021 το θέμα θα επανέλθει τις επόμενες μέρες με την 8η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα γίνει μέσα στο μήνα.

Το ίδιο πρόβλημα, την έλλειψη στοιχείων είχε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που διαμαρτυρήθηκε δημόσια κατά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Με μια απαντητική του επιστολή που έστειλε τότε ο ΕΦΚΑ απέδιδε την καθυστέρηση στην πανδημία του κορονοϊού και δεσμεύονταν ότι θα έστελνε νεότερα στοιχεία στο ΓΠΒ μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επανήλθε στις 2 Οκτωβρίου με νέα διαμαρτυρία τονίζοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή ενώ υπάρχει αναλυτικά η εξέλιξη των υπολοίπων ληξιπρόθεσμών για τα ΝΠΔΔ, τα νοσοκομεία του ΟΤΑ αλλά και τους ΟΚΑ δεν αναφέρονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων. Υπήρχε απλώς μια επανάληψη της επιχειρηματολογίας π.χ. καθυστέρησης λόγω κορονοϊού, καθώς και η υπενθύμιση της τροπολογίας με βάση την οποία αυξάνονταν το ύψος των προσωρινών συντάξεων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τραβούν την ανηφόρα

Την ίδια ώρα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μειώνονται σταδιακά μέχρι και να μηδενιστούν στο τέλος του χρόνου αυξάνονται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 152 εκατ. ευρώ φτάνοντας 2,624 δις ευρώ από 2,452 δις ευρώ τον Ιούλιο κυρίως λόγω της αύξηση των οφειλόμενων επιστροφών φόρου που έφτασαν στο τέλος Αυγούστου στα 897 εκ ευρώ από 746 εκ ευρώ το Ιούλιο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν έστω και οριακά κατά 21 εκ ευρώ στα 1,727 δις ευρώ από 1,706 εκ ευρώ κυρίως λόγων των οφειλών των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 790 εκ ευρώ από 753 τον Ιούλιο.

Τα χρέη των ΟΤΑ παρέμειναν αμετάβλητα στα 252 εκ ευρώ και τον Αύγουστο και τον Ιούλιο

Τα χρέη των ΝΠΔΔ αυξήθηκαν στα 212 εκ ευρώ τον Αύγουστο από 209 εκ ευρώ τον Ιούλιο

Μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν τον Αύγουστο στα 432 εκ ευρώ από 448 εκ ευρώ τον Ιούλιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα