Χατζηδάκης: Δεν είμαστε yes men της τρόικας, ούτε ήρωες

Χατζηδάκης: Δεν είμαστε yes men της τρόικας, ούτε ήρωες

Δεν θέλουμε να γίνουμε οι yes men της τρόικας, αλλά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε οι ήρωες της μιας εβδομάδας ή του ενός μηνός, σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής

"Αυτή η παράταξη πρέπει να βάλει τέλος στο εθνικό καρκίνωμα του λαϊκισμού", σημειώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ως προς τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, επιμένει ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο.

Υπογραμμίζει ότι καλύφθηκαν τα τρία τέταρτα της διαδρομής και επιμένει "δεν είναι η ώρα να λιποψυχήσουμε".

Ερωτηθείς για το αν τελικά ο νόμος για τους πλειστηριασμούς προστατεύει τις τράπεζες ή τους δανειολήπτες απαντά:

"Προσπαθεί να βρει μια σωστή ισορροπία, ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύονται, αυτούς που έχουν ανάγκη... και στο να μη βάλουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι για δεύτερη φορά το χέρι στην τσέπη για τις τράπεζες. Άλλωστε 7 στους 10 δεν έχουν πάρει δάνεια. Η βασική τομή που κάνει αυτή η ρύθμιση είναι ότι καλύπτει εξωδικαστικά μια σειρά από συμπολίτες μας, με μια βασική προϋπόθεση, να δίνουν μία μίνιμουμ καταβολή για να επανεκκινήσει η σχέση τους με τις τράπεζες και να ξεκοκκινίσουν τα δάνειά τους. Άρα είναι καλό και για τους ίδιους και για το τραπεζικό σύστημα".

"Με βάση τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν θα έλεγα σχηματικά ότι αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί μόνο, είναι μια επανάσταση των πλουσίων", σημειώνει.

"Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να μπει μια τελεία στον λαϊκισμό και να μπει αποφασιστικά. Εδώ καλύπτουμε με τον νόμο Κατσέλη και τον νόμο 4161 δικαστικά τα χαμηλά στρώματα", αναφέρει και προσθέτει πως "καλύπτουμε όλα τα μεσαία, και πάνω από τα μεσαία στρώματα και με την τελευταία ρύθμιση που φέραμε, υπό μία προϋπόθεση: ότι θα δίνουν ένα μικρό ποσοστό του εισοδήματός τους, το 10% οι ασθενέστεροι απ’ αυτούς. Είναι 82-83 ευρώ τον μήνα αν έχεις εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο για να σώσεις το σπίτι σου. Κάποιος που μένει σε νοίκι δίνει πολύ περισσότερα για να αποφύγει την έξωση. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες και η παράταξή μας οφείλει να δώσει σταθερά τη μάχη εναντίον του λαϊκισμού".

"Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά μπορούμε και διαπραγματευόμαστε με την τρόικα με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Γι’ αυτό και μπορέσαμε και καταθέσαμε και ψηφίσαμε προϋπολογισμό χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της τρόικας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι η Ελλάδα είναι σε ένα ειδικό καθεστώς", υπογραμμίζει και σημειώνει πως "όλοι αυτοί που μας κάνουν σήμερα κριτική για το ότι δήθεν είμαστε ενδοτικοί, αύριο θα μας κάνουν κριτική από την αντίθετη πλευρά αν η κατάσταση ξεφύγει. Επομένως, εμείς είμαστε υπεύθυνοι αυτή την ώρα απέναντι στη συνείδησή μας κι απέναντι στην πατρίδα μας".

"Ναι, δεν θέλουμε να γίνουμε οι yes men της τρόικας, αλλά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε οι ήρωες της μιας εβδομάδας ή του ενός μηνός", τονίζει.

SHARE:

24Media Network