Χρήστος Μεγάλου: Νέα δάνεια 10 δισ. στην οικονομία μέχρι το 2024

Χρήστος Μεγάλου: Νέα δάνεια 10 δισ. στην οικονομία μέχρι το 2024
Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς Eurokinissi

Η παρουσίαση των στρατηγικών στόχων της Τράπεζας Πειραιώς στους διεθνείς αναλυτές. Σημαντική επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 19 δις. ευρώ

Νέα δάνεια προς την πραγματική οικονομία ύψους 10 δις. ευρώ, δημιουργία επαναλαμβανόμενης υψηλής κερδοφορίας και μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, αποτελούν μεταξύ άλλων τους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με όσα παρουσίασε σε διεθνείς αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς οι στόχοι για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 5,7 δισ. ευρώ φέτος (έχει ήδη εκταμιεύσει 2,1 δισ. στο πρώτο τρίμηνο) και με 10 δισ. μέχρι το 2024 θα επιτρέψει την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας μέσω του επιτοκιακού περιθωρίου. Η αναπτυξιακή πορεία και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κερδοφορία της Τράπεζας μέσω της ενίσχυσης άλλων πηγών εσόδων όπως της συμβουλευτικής, της διαχείρισης πλούτου, και των τραπεζοασφαλειών.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο κ. Μεγάλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και τη συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 87 δισ. ευρώ που θα επιφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2021 και μέσο ετήσιο ρυθμό 5% μέχρι το 2024.

Μεγάλοι κερδισμένοι, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου θα είναι η αγορά εργασίας με χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης και η αναζωπύρωση της κτηματαγοράς με τις τιμές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων να αυξάνονται με ετήσιους ρυθμός 4-5% την περίοδο 2021-2024.

«H Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικλού κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε ότι αποτέλεσε σημαντική επιτυχία, με υπερκάλυψη τριπλάσια της προσφοράς, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η επενδυτική κοινότητα πιστεύει στο σχέδιό της Τράπεζας αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου συμβάλλει καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου.

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 19 δισ.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ενημέρωσε την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι προχωρά σε κινήσεις για δημιουργία κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα με την επιθετική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 19 δισ. ευρώ συνολικά, θα επιτευχθεί μονοψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων μέσα στο 12μηνο. Αυτό θα απελευθερώσει κεφάλαια και θα ενισχύσει την κερδοφορία. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 16%, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τα εποπτικά όρια.

Ύστερα από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 7 δισ. ευρώ (Phoenix και Vega) προχωρά στην ολοκλήρωση δύο επιπλέον τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους μέσω Ηρακλή. Ταυτόχρονα, μέχρι τέλους έτους θα ολοκληρωθούν οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων λίζινγκ, ναυτιλιακών δανείων κά, εκτός Ηρακλή, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στο 12,1%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 14,2%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες, μετά την ευελιξία που δόθηκε από τις εποπτικές αρχές λόγω του Covid-19, διαμορφώνονται στο 11,25%. Ο δείκτης CET1, pro-forma για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 15,4%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε 17,5%. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνονται σε 13,6% and 15,7% αντίστοιχα.

Τέλος, η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς τόνισε την ολοκληρωμένη στρατηγική της ESG (Environment, Society, Governance), σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές για την υπεύθυνη τραπεζική και έδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η Πειραιώς αναδείχθηκε η μόνη ελληνική τράπεζα, μεταξύ 300 κορυφαίων εταιρειών στην Ευρώπη όσον αφορά πρωτοβουλίες και δραστηριότητες διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους Financial Times. Στην πράσινη ενέργεια έχει χρηματοδότηση έργα με 2,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται επιπλέον 1 δισ. μέχρι το 2024.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα