Δαπάνες Covid και αβεβαιότητα στον τουρισμό εντείνουν την ανησυχία για τον λογαριασμό του ελλείμματος

Δαπάνες Covid και αβεβαιότητα στον τουρισμό εντείνουν την ανησυχία για τον λογαριασμό του ελλείμματος
Τουρίστες φωτογραφίζουν την Ακρόπολη ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Στο Γενικό Λογιστήριο βαδίζουν ήδη σε μία νέα διαδικασία εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας και ειδικά του πρωτογενούς ελλείμματος.

Με τον βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό να βαδίζει σε «θολά» νερά καθώς είναι άδηλο το πότε θα γίνει η επανεκκίνησή του, αλλά και το εμπόριο να κινείται τις πρώτες μέρες «μουδιασμένα» έντονος είναι ο προβληματισμός για το πώς διαμορφώνονται, κυρίως, τα έσοδα από ΦΠΑ, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού συνολικά. Σήμερα, δε, το μεσημέρι αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, οπότε και θα δοθεί ένα στίγμα για την πορεία των πρώτων τριών μηνών, που συμπίπτουν με το lockdown.

Εν τω μεταξύ πάντως, με δεδομένη τη συγκυρία που απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις στο μέτωπο των μέτρων στήριξης, τα όποια δημοσιονομικά ρίσκα, υπάρχουν, θέτουν πολλά προσκόμματα στην προσπάθεια διεύρυνσης της περιμέτρου των ενισχύσεων. Ήδη βέβαια πέρα από την πορεία των εσόδων, όπου ως «σωσίβιο» λειτουργούν οι ψηφιακές πληρωμές, στο μέτωπο των δαπανών ο λογαριασμός ανεβαίνει διαρκώς.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχτές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού χθες στη Βουλή με έξτρα δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς το «πακέτο μέτρων» ήταν στα 7,5 δισεκ. ευρώ. Βέβαια με τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα την εστίαση κτλ ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει τα 14 δισεκ. ευρώ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκεί οι ανάγκες σταματούν. Τουρισμός και πολιτισμός έπονται και ζητούν ανάλογα με την εστίαση πακέτα δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το οικονομικό επιτελείο.

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι ήδη οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα ξεφεύγουν, κάτι που έχει τεθεί και στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς. Και βέβαια οι παλινδρομήσεις με τα εμβόλια αλλά και ο φόβος ότι παρά μια καλοκαιρινή ανάπαυλα ιός θα ταλαιπωρήσει σε βάθος χρόνο την οικονομία είναι έντονος και βάσει και νέες «υποσημειώσεις» στις δημοσιονομικές προβλέψεις.

Είναι προφανές ότι τα σενάρια ποικίλουν προσμετρώντας πάντα τη στάθμιση του τουρισμού. Ενδεικτικά τα όσα αναφέρθηκαν από τους παράγοντες του κλάδου σε μια αναλυτική συζήτηση που διοργάνωσε η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταφέρθηκε μια εικόνα ασάφειας για έναν από τους πιο δημοφιλείς διεθνώς προορισμούς, τα Χανιά. Όπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές ο πήχης που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο είναι φιλόδοξος. Σύμφωνα με τον κ. Μανόλη Γιαννούλη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του Ν. Χανίων και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΤΕ μπορεί να υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τη διάθεση για ταξίδι προς την Ελλάδα ωστόσο η κατάσταση στις χώρες προέλευσης είναι προβληματική «φρενάροντας» την όποια δυναμική. Αντίστοιχα και ο Αντώνης Γελασάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος στις προβλέψεις του, υπογραμμίζοντας ότι τουρισμός είναι βαρόμετρο για την εξέλιξη όλης της οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών συνολικά

Με αυτό το κλίμα και με τον κλάδο «λοκομοτίβα» της οικονομίας να είναι σε καθεστώς κινούμενης άμμου στο Γενικό Λογιστήριο βαδίζουν ήδη σε μία νέα προκαταρκτική διαδικασία εκτιμήσεων και μια τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, έστω κι αν ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος. Έτσι το πρωτογενές έλλειμμα για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσει περιοχή του -6,5% του ΑΕΠ, σημαντικά παραπάνω από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού (που ήταν για πρωτογενές έλλειμμα στα 4,8%). Σε απόλυτους αριθμούς σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δισ. ευρώ και 11,7 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2020.

Σημειώνεται ότι με βάση με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.7 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Βέβαια υπήρχε η επίδραση της παράτασης που δόθηκε για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας έως την 1η Μαρτίου, όμως οι συνεχείς αναθεωρήσεις των μέτρων για την αναχαίτιση των παρενεργειών από την πανδημική κρίση και ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού ωθούν τον «λογαριασμό» προς τα πάνω.

Τέλος οι αλλαγές στη μέτρηση των δημόσιων οικονομικών, που συνδέονται αφενός με την αποτύπωση του clawback -δηλαδή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής δαπανών που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο σε παλαιό δάνεια θέτουν κι άλλες παραμέτρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της «δημοσιονομικής» νάρκης λόγω clawback είχε προειδοποιήσει έγκαιρα η φαρμακευτική βιομηχανία. Τον Οκτώβριο του 2020 η διοίκηση του PhRMA Innovation Forum (PIF) κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, όπου παρουσίασε έναν «οδηγό για βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα