Δεν κάνει πίσω ο Στουρνάρας στο θέμα των προστίμων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Δεν αποσύρεται η διάταξη για τα πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Νομοτεχνική βελτίωση από Στουρνάρα στο άρθρο. Θα ισχύει ότι προβλέπει ο φορολογικός κώδικας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο

Δεν απέσυρε την επίμαχη διάταξη για τα βαριά πρόστιμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έδωσε διευκρινίσεις, μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών.

Ωστόσο ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 7. Πρόκειται για τρεις βασικές αλλαγές στο επίμαχο άρθρο.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:

-Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα

-Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.

-Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:

«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η βελτίωση έγινε προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αφορά την παράγραφο 6 στο άρθρο 7 και παραπέμπει σε όσα ισχύουν στο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στον φορολογικό κώδικα.

Όπως τόνισε στη Βουλή, "έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση και αδικαιολόγητες αντιδράσεις που ισοδυναμούν με πλήρη παραπληροφόρηση του λαού".

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επίμαχης ρύθμισης υποστηρίζοντας ότι είναι δικαιότερη από όσα προβλέπονταν. Όπως είπε "οι διατάξεις δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά στην είσπραξη του συνόλου των φόρων και αποτελούν το 80%-85% των εσόδων".

Διευκρίνισε δε ότι η υπό ψήφιση διάταξη "εναρμονίζει με το υπόλοιπο 10%-15% των εσόδων".

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε δε ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα πρόστιμα ήταν στο 60%, στο 100% και στο 120% της οφειλής, ενώ τώρα αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, το πρόστιμο θα είναι 10% και θα φτάσει στο 30% μετά από πάροδο δυο ετών. Επίσης δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε όποιον έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και το επιτόκιο θα είναι όσο μπορούμε χαμηλότερο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το άρθρο αυτό είχε δεχτεί τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης.

SHARE: