Δεν τα βρήκε με τον Βενιζέλο η τρόικα και αποχώρησε

Δεν τα βρήκε με τον Βενιζέλο η τρόικα και αποχώρησε
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ(PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Phasma

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα μετά το όχι της ελληνικής πλευράς στο αίτημα για νέα μέτρα

Ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Πηγή της τρόικας, μάλιστα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη 6η δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε πρώτη η ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος στη μία το πρωί της Παρασκευής, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ καθώς η τρόικα ζητεί νέα μέτρα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Η απόσταση από τους στόχους που έχουν τεθεί (λόγω ταμείων και υστέρησης εσόδων) υπερβαίνει κατά πληροφορίες το 1,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων και περικοπών-σοκ (συντάξεις, απολύσεις κλπ.) που ζητά η τρόικα και αντιπροτείνει διορθωτικές κινήσεις για τον περιορισμό των δαπανών.

Στο μεταξύ μετατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.

Κατόπιν τούτου τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή το πιθανότερο να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα την Παρασκευή με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το σχέδιο που υπάρχει είναι να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες αφού υπάρξει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο (παράλληλα βέβαια με τις πολιτικές αποφάσεις) για την εξέρευση μιάς κοινά αποδεκτής λύσης που θα φέρει σε συμφωνία τα δύο μέρη.

Πρέπει να σημειωθεί  ότι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε σύντομες διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,  στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παρίσι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Προς αναβολή η σύσκεψη του ΔΝΤ

Μετά το αδιέξοδο που οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η σύσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την τρόικα, για τα νέα μέτρα μετατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα