ΔΕΘ: Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον “πυρήνα” των ανακοινώσεων – Δέσμη 8 μέτρων

ΔΕΘ: Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον “πυρήνα” των ανακοινώσεων – Δέσμη 8 μέτρων
Εικόνα από την 86η ΔΕΘ SOOC

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας και των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού. Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι,

Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει βάλει ως κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα της η κυβέρνηση, ήδη, από τις Προγραμματικές Δηλώσεις, με τα πρώτα νομοσχέδια που περνούν από τη Βουλή, να επιχειρούν να δώσουν λύση, σε μια από τις βασικές “πληγές” του δημόσιου ταμείου.

Σε συνέχεια της ήδη χαραγμένης πορείας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει από βήματος ΔΕΘ, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με βασικούς άξονες και μέτρα, τα οποία πρόκειται να νομοθετηθούν έως τα τέλη του 2023 και αναμένεται να δώσουν και περισσότερες ανάσες στον κρατικό κορβανά ώστε να ασκήσει και πιο διευρυμένη πολιτική στήριξης των ευάλωτων.

Προάγγελος της όλης αυτής πολιτικής στόχευσης ήταν και η ομιλία, τη Δευτέρα, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναφορικά με τις ψηφιακές πλατφόρμες «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι: «Θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα ακούσετε το Σάββατο στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και όχι με ευχολόγια. Αποτελεί και δική μου προσωπική πρόκληση και αυτήν την τετραετία θα είναι η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θέλω να το ακούσουν πρωτίστως όσοι φοροδιαφεύγουν ότι εννοούμε απολύτως όλα όσα λέμε: Τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι δεξιά, αριστερά ή κεντρώα, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα και σε λίγους μήνες, όχι σε πέντε τέρμινα, θα έχουμε να δείξουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία ήδη το καλοκαίρι κινήθηκε με συγκεκριμένους ελέγχους και περισσότερους ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο στόχος

Συμπλήρωσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 20224,που αποτελεί τη ναυαρχίδα των ρυθμίσεων όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στόχος, ουσιαστικά της κυβέρνησης, είναι να “κουρευτεί” το ποσοστό απωλειών εσόδων, που φτάνει το 50%, δηλαδή, 4 έως 5 δις ετησίως κατά μέσο όρο. Σε αυτό το πλαίσιο, με τεχνογνωσία, μπου υπάρχει διεθνώς, προωθούνται μια σειρά από αλλαγές.

Συνεργασία

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Χάρης Θεοχάρης, «η συνεργασία στον τομέα της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο βοηθά τις μικρότερες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Χωρίς τον ΟΟΣΑ δε θα μπορούσαμε να φορολογήσουμε τις πολυεθνικές με ελάχιστο φόρο 15%. Συνεπώς, όποιος δεν ψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο, είναι υπέρ της φοροδιαφυγής. Όποιος δεν ψηφίζει αυτό το νομοσχέδιο είναι υπέρ της συνέχισης της υπερχρέωσης της χώρας μας. Όποιος δεν ψηφίζει αυτό το Νομοσχέδιο, δε θέλει την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας».

Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε επιπλέον ότι «με το νέο Σ/Ν, το δεύτερο του Υπουργείου μας μέσα σε ελάχιστο διάστημα μετά από τις εκλογές του Ιουνίου, εισάγουμε τις απαραίτητες διατάξεις προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες σύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών. Μια σύνδεση απολύτως αναγκαία, καθώς οι έλεγχοι του καλοκαιριού έδειξαν πολλές επιχειρήσεις που έχουν εισπράξεις χρεώνοντας τις κάρτες των πελατών τους, ενώ δεν εκδίδουν απόδειξη. Γι’ αυτό άλλωστε είχαμε πολλά κλεισίματα και έντονη δραστηριότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η ΑΑΔΕ φέτος το καλοκαίρι έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της -και εξακολουθεί με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό αποδεικνύει και υπογραμμίζει τη βούλησή μας για φορολογική δικαιοσύνη. Τη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, τη μάχη της νομιμότητας ενάντια στην ανομία».

Μέτρα

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών, την επιτάχυνση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, την επανεξέταση των κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, και την πλήρη ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης «μαύρου χρήματος» και φοροκλοπής.

Αναλυτικά, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι:

1.Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. H ολοκλήρωση της διασύνδεσης 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων, αποτελεί κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2024.Ταυτόχρονα εξετάζεται η υποχρεωτική πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων με υψηλές επιδόσεις στη φοροδιαφυγή όπως είναι οι γιατροί,δικηγόροι,ηλεκτρολόγοι,υδραυλικοί εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ουσιαστικά, στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς όπως φαίνεται περιορίζει τις απώλειες από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ στα 2-3 δισ. ευρώ από 5-6 δις. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος

2. Αλλαγες στην φορολογηση των ελεύθερων επαγγελματιών με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών, οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να μπει φρένο σε πρακτικές μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ αναμένονται και κίνητρα προς τους επαγγελματίες να δηλώνουν τους πραγματικούς τζίρους στην εφορία. Σημαντική συνεισφορά στην όλη προσπάθεια θα έχει η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mydata, με τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέων εσόδων και εισοδημάτων.

Έτσι, μεταξύ των δράσεων, μάλιστα, που εξετάζονται είναι:

-Ο περιορισμός της δυνατότητας έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα. Θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από το εισόδημα μόνο οι δαπάνες – έξοδα που εγγράφονται στα myDATA.

-Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών.

-Αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

-Η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σήμερα μία χώρα για να εφαρμόσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση πρέπει να ζητήσει από την Ε.Ε. να παρεκκλίνει από τους όρους που προβλέπονται σε κοινοτικό επίπεδο. Με τη νέα οδηγία θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας δεν θα απαιτείται προηγούμενη άδεια καθώς θα είναι υποχρεωτική για όλους.

3.Θέσπιση νέου πλαισίου για την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να πληρώνουν με ηλεκτρονικό ή πλαστικό χρήμα δηλαδή μέσω τράπεζας ή κάρτας. Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις, το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.

4.Υποχρέωση ηλεκτρονικής έκδοσης του δελτίου αποστολής. Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με το νέο σύστημα, , όταν διακινείται, ένα αγαθό, θα πρέπει να συνοδεύεται από on line δελτίο αποστολής, ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μην μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια, καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο. Οι νέες διατάξεις για την ψηφιακή έκδοση παραστατικών διακίνησης αγαθών ορίζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σημάνσεις, αλλά και απευθείας διαβίβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

5. Επανεξέταση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.Το ποινολόγιο θα εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην είναι εξοντωτικό και οδηγεί σε διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

6.Κλείδωμα των στοιχείων που δηλώνονται στο Mydata για τις δηλώσεις Ε3 και ΦΠΑ

7.Aξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining , ώστε οι αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής και να διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων, να έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση ακόμα και να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς.

8.Τα τιμολόγια και οι αποδείξεις θα αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία ώστε να γίνονται αποδεκτά από την εφορία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα