“Κλείδωσαν” τα νέα σκληρά μέτρα

“Κλείδωσαν” τα νέα σκληρά μέτρα
1-9-2011-ΑΘΗΝΑ- ΑΘΗΝΑ-συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της Τρόικας// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ ΔΝΤ (1ος) ΚΑΙ Ο ΚΛΑΟΥΣ ΜΑΖΟΥΧ ΕΚΤ (2ος) .(EUROKINISSI) Eurokinissi

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο επήλθε συμφωνία. Αυστηροί έλεγχοι για τους προϋπολογισμούς μέχρι και το 2014. Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης. Αναμένονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους αξιωματούχους της τρόικας. Η τηλεδιάσκεψη άρχισε στις 21:00 με καθυστέρηση μίας ώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επήλθε συμφωνία ώστε στις αρχές της άλλης εβδομάδας να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος.

Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.

Στη συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.

Κυβερνητική σύσκεψη την Τετάρτη

Το πρωί της Τετάρτης στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των, μέσω τηλεδιάσκεψης, επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Εκτός απροόπτου, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων και των διεθνών πιστωτών σημειώθηκε “καλή πρόοδος”, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται πλέον να επιστρέψουν στην Ελλάδα “στις αρχές της επόμενης εβδομάδας” για να επαναλάβουν την αναθεώρηση της προόδου της χώρας στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ανέφερε η Επιτροπή σε μια λιτή ανακοίνωση.

“Σημειώθηκε καλή πρόοδος και οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι απαιτήσεις της τρόικας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τα μέτρα, τουλάχιστον για εφέτος και το 2012, να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο η νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου και ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων

Ουσιαστικά ζητείται η “θυσία” χιλιάδων συνταξιούχων και η άμεση προώθηση 50.000 δημοσίων υπαλλήλων στην εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης.

Η τρόικα έχει στείλει τελεσίγραφο για περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 και για μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2012.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα