Δημόσιο: “Ποδαρικό” το 2024 με νέο μισθολόγιο – Οι αυξήσεις και οι αλλαγές

Δημόσιο: “Ποδαρικό” το 2024 με νέο μισθολόγιο – Οι αυξήσεις και οι αλλαγές
Δημόσιο Eurokinissi

Το “βαρύ” πυροβολικό των παροχών επιστρατεύει στην εκλογική μάχη η κυβέρνηση υποσχόμενη αυξήσεις στο δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Στην προαναγγελία σημαντικών εξελίξεων στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων προσχώρησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας τη Δευτέρα σε θεματική συνέντευξη τύπου για τη νομισματική πολιτική.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Άρα από το ’24 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο. Ήδη όμως να τονίσω ότι έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους: γιατρούς, 10%, δεν είναι μικρό. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στη λογική των πριμ παραγωγικότητας. Πάλι μη βλέπετε συνολικά τις απολαβές ως το μισθό μόνο. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο με τον οποίο αμείβουμε τους εργαζομένους και στον δημόσιο τομέα. Και βέβαια αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την έννοια της αξιολόγησης, η οποία πιστεύω ότι είναι πια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας” τόνισε προβάλλοντας το τι ήδη ισχύει στην εκπαίδευση.

Με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προβλέπεται το νέο μισθολόγιο, από την 1-1- 2024,θα επιφέρει αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000 -700.000 υπαλλήλων. Έμφαση, μάλιστα, θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια, στους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους. Βέβαια, αυξήσεις επίσης θα υπάρξουν και για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή ειδικούς και γενικούς γραμματείς, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

Οι μισθοί

Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο ο πρώτος μικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κατώτατος μισθος στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθει από 1η Απριλιου πάνω από 751 ευρώ.

Βέβαια, αναμένεται όλα να αλλάξουν με ένταξη των μισθών σε μια λογική κινήτρων και στόχων, όπως άλλωστε ανέφερε και πάλι ο Πρωθυπουργός. Το, δε, συνολικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικο νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές, τον Μάρτιο του 2023 και να προβεί στις ανάλογες εξαγγελίες με το “βλέμμα” και στις εκλογές.

Ήδη, βέβαια, ο προϋπολογισμός του 2023 που ψηφίστηκε α από τη Βουλή προβλέπει αύξηση των μισθών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο (π.χ. μπόνους, νέο ειδικό μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ).

Συγκεκριμένα, οι νέες μισθολογικές παρεμβάσεις που εισήγαγε ο ν.4940/2022 και αφορούν το σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, την αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και την πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2020 μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ, Ειδικότερα, μειώθηκε κατά 25,6%. Αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 21,4% και στην Ε.Ε. κατά 23,8%. Ακόμη και άλλες χώρες, που πέρασαν την περιπέτεια των μνημονίων, τη ίδια περίοδο 2008-2020, είχαν αύξηση των μισθών, π.χ. η Κύπρος είχε αύξηση κατά 6,3%, η Πορτογαλία κατά 5,2%, ενώ μόνον η Ιρλανδία είχε μείωση κατά 6,5%.

Οι αλλαγές που ήδη ισχύουν

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου “τρέχει” η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους με δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 202 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ετήσιων αποδοχών η “εξαφάνιση” της εισφοράς αλληλεγγύης φέρνει πρόσθετο εισόδημα από τα 22 ευρώ μέχρι και τα 676 ευρώ, Για παράδειγμα, στα χαμηλότερα μισθολογικά- βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα, το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντίστοιχα.

Πέρα από την έμμεση αύξηση μέσω εισφοράς αλληλεγγύης έχει θεσμοθετηθεί και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, οι οποίοι ωφελούνται αθροιστικά με περίπου 50 εκατ ευρώ.

Ουσιαστικά, οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει για το δημόσιο, είναι μια ύστατη προσπάθεια να “συγκροτηθεί” το κύμα φυγής που καταγράφεται σε συγκεκριμένους κλάδους, κυρίως εξειδικευμένων υπαλλήλων.

Οι γιατροί

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου, για το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, καταγράφεται αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα,

Αυξήσεις επίσης θα δουν και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Οι ένοπλες δυνάμεις

Επίσης έχει θεσμοθετηθεί, με κόστος, 50 εκ ευρώ, ένα πλέγμα μέτρων για τις ένοπλες Δυνάμεις. Αφορά, δε, τη μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού, την έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων, ενώ ήδη έχει προωθηθεί και κατάργηση της φορολόγησης των “πτητικών” για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα