Μητσοτάκης – οικονομία: Το δίλημμα και οι παραπομπές στο μέλλον με την “μπάλα” στην εξέδρα

Μητσοτάκης – οικονομία: Το δίλημμα και οι παραπομπές στο μέλλον με την “μπάλα” στην εξέδρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μέτρα στη βάση επαρκούς δημοσιονομικού χώρου για να το "ακούσουν" οι Βρυξέλλες αλλά και άρνηση ευθυνών για την ακρίβεια ή τις αναθέσεις είχε το "μενού" της συνέντευξης του Πρωθυπουργού.

Σε τρεις άξονες κινήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά σημερινή συνέντευξη τύπου στέλνοντας μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, έθεσε ένα σκληρό “δίλημμα” στο εκλογικό σώμα με αιχμή τις εκλογές και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα έχει ως συνακόλουθο την πτώση του κόστους χρήματος με αποτύπωμα και στις τιμές, πέρα από την απασχόληση και τα επιτόκια.

Δεύτερον, επέμεινε για το ορθόν της πολιτικής του, αποδίδοντας σε εξωγενείς και πάλι παράγοντες την επέλευση της ακρίβειας.

Τρίτον, παρέπεμψε σε δεύτερο χρόνο και δη τον Φεβρουάριο ή τη νέα τετραετία τις όποιες ελπίδες για νέα μέτρα στη βάση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Τα μηνύματα

Τα δε, μηνύματα, που θέλησε να στείλει ήταν αφενός στους θεσμούς, καθώς ήδη “τρέχουν” παρατηρήσεις για την ανάγκη “παύσης” των οριζόντιων μέτρων, κάτι που αναμένεται, με βάση πληροφορίες, να φανεί στις επιδοτήσεις ρεύματος Φεβρουαρίου, κι αφετέρου στους πολίτες κάνοντας λόγο για νέες ενισχύσεις μετά, όμως, τις εκλογές με “απεύθυνση” κύρια τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

“Συμφωνούν μαζί μου”

“Πάτησε”, δε, σε μια προκαταβολική εκτίμηση ότι οι περισσότεροι πολίτες συμφωνούν στη βασική ατζέντα αρχών της Ν.Δ., έστω κι αν αυτή βέβαια δε φαίνεται να είναι ξένη και στα άλλα κόμματα εκτός ΚΚΕ, ως γενική καταγραφή. Δηλαδή στην αποδοχή ότι ο πλούτος έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, το κράτος έχε ρυθμιστικό ρόλο και ότι ενίοτε παίζει και “αναδιανεμητικό” ρόλο.

Οι “αρνήσεις”

Σε γενικές γραμμές ο Πρωθυπουργός “πέταξε την μπάλα στην εξέδρα” σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, αρνούμενος π.χ. το ότι η έμμεση φορολογία “τροφοδοτεί” την ακρίβεια και είναι κατ΄ εξοχήν άδικη, ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και περιμένει στήριξη σημειώνοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, ότι οι μισθοί δε φτάνουν έστω κι αν έχουν αυξήσεις τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη κίνητρα για options και παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις, πέρα από την άνοδο του κατώτατου μισθού. Λες και τα options αφορούν, πέρα από τις νεοφυείς επιχειρήσεις το γενικό πληθυσμό, που αντιμετωπίζει την σκληρή καθημερινότητα του σούπερ μάρκετ.

Εξήγησε, δε, ότι “η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό” είπε και τόνισε ότι “δε μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα” σημείωσε χωρίς ωστόσο να αναφέρει το τι θα συμβεί με σειρά θεμάτων όπως η μείωση των άμεσων φόρων, το στεγαστικό, ο έλεγχος της αγοράς που “καίνε” τους νέους εργαζόμενους.

Σιγή για τους έμμεσους φόρους

Σε σχέση, ειδικά, με τη φορολογία για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε την ορθότητα κριτικής που ασκούν οι αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι για το άδικο του συστήματος με την αυξημένη βαρύτητα των έμμεσων φόρων.

Επισήμανε, χαρακτηριστικά, ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, έστω κι αυτοί, βέβαια, αφορούν τους φόρους κεφαλαίου κι όχι τόσο της εργασίας, κάτι που ευνοεί τους κατέχοντες. “Μειώσαμε όλους τους φόρους που είχαμε δεσμευτεί. Ενδεικτικά ανέφερε τον ΕΝΦΙΑ. Μειώσεις φόρων υπήρξαν και στις μεταφορές, στην εστίαση στα γυμναστήρια, στους αγρότες μας, λιπάσματα, ζωοτροφές. Προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες” τόνισε, αποδίδοντας τις κινητοποιήσεις τους σε “έθιμο” του Γενάρη και Φλεβάρη ετησίως.

Ευθύνες στον Τσίπρα

“Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.

Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία” σημείωσε.

Τα “παράπονα” στην ΕΛΣΤΑΤ

Επίσης, παρέπεμψε στην ΕΛΣΤΑΤ για την ορθότητα των στοιψχείων για την αποκλιμάκωση των τιμών, σημειώνοντας ότι τα χειρότερα πέρασαν. Έτσι, αρνήθηκε την όποια αναφορά για εκρηκτικές αυξήσεις σε τρόφιμα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα ποσοστά που δίνουν τα επίσημα στοιχεία.

Επίσης απέπεμψε την κριτική για “όργιο αναθέσεων” 8 δισ. ευρώ αλλά και χρήματα που έλαβαν βουλευτές της ΝΔ (π.χ. Χειμάρας, Πάτσης). Έτσι, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει αυτή την εικόνα ως προς τα μεγέθη. Ωστόσο τόνισε ότι αν κάποιος πιστεύει ότι μπορούσαμε την περίοδο της πανδημίας να ακολουθήσουμε άλλο τρόπο από τις απευθείας αναθέσεις, “ας το πει. Ας είμαστε ρεαλιστές και έντιμοι μεταξύ μας ως προς το τι έγινε τότε.

Δεν λέω ότι υπήρξε απόλυτη διαφάνεια παντού. Ποτέ δεν είχα δυσκολία να απαντώ ευθέως στα ερωτήματα και να δέχομαι την κριτική. Όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών, την επόμενη ημέρα έκανα δήλωση.

Οι απευθείας αναθέσεις πρέπει να είναι εξαίρεση στον κανόνα αλλά δεν νομίζω ότι υπήρξε χώρα που να μην προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες, όταν χρειάστηκε επειγόντως υλικά” τόνισε.

Σύγκριση

Τέλος, με διάθεση υπόμνησης του διλήμματος, για άλλη μια φορά απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ διαχειριστική ανεπάρκεια και απώλεια “ευκαιρίας” τα χρόνια 2015-1019, καλώντας σε σύγκριση των ρυθμών ανάπτυξης, τότε και σήμερα.

Υποστήριξε ότι το “μαξιλάρι” ήταν απότοκο ακραίας φορολόγησης και απουσίας αξιοπιστίας σημειώνοντας ότι σήμερα τροφοδοτείται εύκολα από τα προγράμματα δανεισμού, ενώ για άλλη μια φορά παρέπεμψε στο μέλλον την όποια μείωση έμμεσων φόρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα