Δημόσιο: Τρεμοσβήνει το πρόγραμμα “θερμοστάτης”

Δημόσιο: Τρεμοσβήνει το πρόγραμμα “θερμοστάτης”
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images/iStockphoto

Σχεδόν 400 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσουν φέτος το δημόσιο και οι ΟΤΑ για ρεύμα, αν δεν “περπατήσει” το πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας.  

Σχεδόν ο μισός ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί φέτος για λογαριασμούς ρεύματος σε δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης , εάν δεν προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο το πρόγραμμα εξοικονόμησης, που έχει ήδη ανακοινωθεί, “εν χορδαίς και οργάνοις” παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με βάση πηγές του οικονομικού επιτελείου, λίγο πριν την την κατάθεση του Προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα, καταγράφονται αιτήματα προς το Γενικό Λογιστήριο το Κράτους (ΓΛΚ) από φορείς του Δημοσίου για επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες ενέργειας.

Το “ενδιαφέρον” είναι ότι πολλοί φορείς, με βάση τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση των δράσεων που έχουν προβλεφθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και έτσι, με βάση το νέο πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες ηλεκτροδότησης, εάν δε γίνει κάτι δραστικό. Οι έξτρα δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 300- 400 εκατ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους ο συνολικός λογαριασμός θα φτάσει- αν δεν το ξεπεράσει- το 1 δισ ευρώ.

Τα φώτα στους δρόμους

Σε αυτά δεν προσμετράται ο οδοφωτισμός που καταβάλλεται από τους δήμους στους παρόχους ενέργειας με ποσά που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το λογαριασμό για τα φώτα στους δρόμους τον πληρώνει ο δημότης μέσα από τα δημοτικά τέλη κι άρα κάθε άνοδος στο κόστος πέφτει στις πλάτες των πολιτών.

Η κατανάλωση

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα στοιχεία που είχε τον Ιούνιο, ενώπιον των συναρμόδιων υπουργών η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης, ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ, ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφτασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες, ενώ φέτος λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας η δαπάνη εκτιμάτο (Τον Ιούνιο) ότι μπορεί να φτάσει ακόμη στο 1,165 δισ. ευρώ με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.Βέβαια εσχάτως καταγράφεται μια αποκλιμάκωση στις τιμές ρεύματος κι έτσι υπάρχει η “αισιοδοξία” ότι η δαπάνη θα κυμανθεί γύρω στο 1 δισεκ. εφόν πάντα δεν γίνει η απαιτούμενη εξοικονόμηση.

Το “Σχέδιο Θερμοστάτης”

Να σημειωθεί ότι τη μείωση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο ξεκίνησε να προωθεί η κυβέρνηση από τον Ιούνιο με το “Σχέδιο Θερμοστάτης”, ενώ μακροπρόθεσμα είχε θέσει στόχο, μετά και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, τη μείωση κατά 30% της κατανάλωσης μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχαν ανακοινώσει οι υπουργοί Ενέργειας και Εσωτερικών καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει δημόσια το καλοκαίρι ο αναπκηρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η πλατφόρμα αυτή παρακολουθεί την ενεργειακή κατανάλωση ανά κτίριο και κτιριακή δομή του Δημοσίου, καθώς και διατηρεί έχει αρχείο με τους λογαριασμούς ενέργειας που καλείται να πληρώσει κάθε υπηρεσία.

Μπόνους και πέναλτι

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθηθεί ένα σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για την επίτευξη (ή μη) συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Σκυλακάκης, δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα με δεσμευτικό αλγόριθμο, αλλά μια κατά περίπτωση εξέταση της επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων. Στόχος θα είναι η εξοικονόμηση του 10% της ενέργειας, αν και το ακριβές ποσοστό θα εξαρτάται από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που μια δημόσια υπηρεσία πετύχει την επιθυμητή εξοικονόμηση ενέργειας (ανάλογα με τον βαθμό εφαρμογής μέτρων και αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται), θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.

Αντίθετα, θα υπάρχει πέναλτι για τους φορείς που δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους, καθώς θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού. Για παράδειγμα, ακόμα και αν πιάσει ένας φορέας τους στόχους του, αλλά δεν έχει κάνει συντήρηση κλιματιστικών, πάλι θα πάρει λιγότερα χρήματα.

Ειδική μνεία είχε κάνει ο κ. Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση στις 9/6 του όλου προγράμματος και στο θέμα των ΟΤΑ για τον οδοφωτισμό. Όπως είχε πει , “δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό”, καθώς αυτός υπάγεται στα ανταποδοτικά τέλη. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει τους δήμους και για το ζήτημα αυτό, ενώ θα υπάρχει πέναλτι για τους δήμους που δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο.

Ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίου

Για να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμης, πάντως, κάθε δημόσιο κτίριο είχε προβλεφθεί να έχει έναν ενεργειακό υπεύθυνο, ο οποίος θα ασχολείται με το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό, όπως επεσήμαναν, χθες, αρμόδιες πηγές, έχει γίνει ωστόσο, δε φαίνεται να ευδοκιμούν οι προσπάθειες εξοικονόμησης ακόμη.

Οι ενεργειακοί υπεύθυνοι στην κεντρική διοίκηση και στα νομικά πρόσωπα του κράτους συντονίζουν (για τα κτίρια ή/και τις εγκαταστάσεις της αρμοδιότητάς τους) ενέργειες όπως: ο χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός των αναγκαίων παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, οι ενέργειες για την ορθή λειτουργία των κεντρικών εγκαταστάσεων θέρμανσης – ψύξης και τη διενέργεια περιοδικής συντήρησης των λεβήτων – καυστήρων και μονάδων κλιματισμού κ.ά. ενώ σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας με αυτά τα θέματα ασχολούνται οι εκάστοτε δημοτικές ή περιφερειακές αρχές.

Για την υποστήριξη των φορέων στην προσπάθειά τους είχε ανακοινωθεί μάλιστα η δημιουργία ενός help desk.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα