ΔΝΤ: Αποπληρώθηκαν από την Ελλάδα 2,7 δισ. ευρώ

ΔΝΤ: Αποπληρώθηκαν από την Ελλάδα 2,7 δισ. ευρώ
Εικόνα αρχείου από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον AP

Η χώρα μας ξεφορτώθηκε μέρος ακριβού χρέους καθώς το επιτόκιο της οφειλής ήταν στο 5.5%.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αποπληρωμής των 2,7 από τα 8,4 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου με το σχετικό αίτημα του υπουργού οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο μεγαλύτερος δανειστής του «δημοσίου τομέα» για την Ελλάδα βοήθησε σε δύο κατευθύνσεις. Κατ αρχήν αποποιήθηκε του δικαιώματός του ως προτιμητέος πιστωτής να ζητήσει ανάλογη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του. Σε δεύτερη φάση υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ επισημαίνοντας προς τα μέλη του Eurogroup ότι η Ελλάδα με την κίνηση αυτή ξεφορτώνεται ακριβό χρέος.

Συγκεκριμένα πληρώνει οφειλή προς το ΔΝΤ με επιτόκιο 5,15% χρησιμοποιώντας μέρος από τα κεφαλαία που έχει αντλήσει τον τελευταίο χρόνο από τις αγορές τα οποία έχουν μέσο επιτόκιο 3,3%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα διαγράφει υποχρεώσεις προς το ταμείο ως τις αρχές του 2021 βελτιώνει το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της και τελικά θα είναι πιο εύκολο να αποπληρώσει τα – ουκ ολίγα ευρωπαϊκά της δάνεια.

Ακολούθησε ο κύκλος των εγκρίσεων των εθνικών κοινοβουλίων και ένα 15ήμερο που ζητά σε κάθε αντίστοιχη περίσταση το ΔΝΤ πριν κάνει αποδεκτή μια πρόωρη αποπληρωμή χρέους. Τούτο διότι επειδή το Ταμείο δεν έχει μηχανισμό διακράτησης των χρημάτων της αποπληρωμής θα πρέπει να διανείμει άμεσα σε χώρες οι οποίες ζητούν βοήθεια από το ταμείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα