ΔΝΤ: Δεν θα αποχωρήσουμε από την Ελλάδα

ΔΝΤ: Δεν θα αποχωρήσουμε από την Ελλάδα

Δεν υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ. Σημειώνει ότι χρειάζονται και άλλες ενέργειες. Τι είπε για το χρέος

Την διαβεβαίωση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ.

O Μάρεϊ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περαιτέρω δράσεις θα χρειαστούν για να υπάρξει ένα βιώσιμο χρέος.

Ανέφερε δε ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισπεύδει τις επισκέψεις της σε πόλεις της ΝΑ Ασίας, για να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι που αποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, πετώντας εμμέσως πλην σαφώς το "μπαλάκι" στους ευρωπαίους πιστωτές της χώρας μας, δήλωσε πως το ΔΝΤ έχει κάνει ό,τι χρειαζόταν στα πλαίσια της εργασίας του για να βοηθήσει στην μείωση του ελληνικού χρέους. "Προφανώς υπάρχουν άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να φθάσουμε στην βιωσιμότητα του χρέους", είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση αδιεξόδου, ο Μάρεϊ σημείωσε πως δεν γνωρίζει οποιαδήποτε απόφαση για αποχώρηση. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο ελληνικό πρόγραμμα" ξεκαθάρισε.

Επίσης, επανέλαβε πως το ΔΝΤ επιδιώκει μια πραγματική λύση για την Ελλάδα και όχι μια «σύντομη» λύση και αποσαφήνισε κατηγορηματικά και επανειλημμένα πως ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Σημείωσε δε ότι το ΔΝΤ έχει επεκτείνει τις "προθεσμίες ωρίμανσης" και μείωσε τα επιτόκιά του για ορισμένα από τα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά, σημείωσε, δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, παραχωρώντας δάνεια "μηδενικού επιτοκίου", όπως συμβαίνει με φτωχές χώρες, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα "θεωρείται πλούσια χώρα".

Τέλος, αναφερόμενος ξανά στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας ότι "κρίνεται απαραίτητη".

SHARE:

24Media Network