ΔΝΤ: Μικρότερα πλεονάσματα το 2020 και “ψαλίδι” στις συντάξεις

ΔΝΤ: Μικρότερα πλεονάσματα το 2020 και “ψαλίδι” στις συντάξεις
Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ap

Στο 2% του ΑΕΠ βλέπει την ανάπτυξη το 2019 και το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Τι αναφέρει για πλεονάσματα, τράπεζες, εργασιακά, συντάξεις και αφορολόγητο. Δυσαρέσκεια για μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν

Το πρώτο επίσημο σήμα για την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα δίνει το ΔΝΤ στα πρώτα συμπεράσματα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV.

Στο σημείωμα συμπερασμάτων της αποστολής που ολοκλήρωσε νωρίτερα σήμερα τις επαφές με το ΥΠΟΙΚ, το ΔΝΤ είναι για πρώτη φορά μετά από χρόνια υποστηρικτικό για μια Ελληνική Κυβέρνηση αν και εμφανίζεται απαισιόδοξο για την ανάπτυξη, υπολογίζοντας ότι χρειαζόμαστε 15 χρόνια για να επανέλθουμε ως χώρα στα προ της κρίσης επίπεδα.

Τα μέλη της αποστολής στην συνέντευξη που έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής, εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την προώθηση βασικών μεταρρυθμίσεων το ξεμπλοκάρισμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την πρόθεση της νέας ελληνικής Κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το ΔΝΤ, στρέφει τα βέλη του προς την προηγούμενη Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του 3ου μνημονίου έχουν παγώσει αλλάξει ή αναστραφεί εντελώς.

Τα μέλη της αποστολής δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους ούτε για την πρόσφατες ρυθμίσεις των 120 δόσεων προς ταμεία και εφορίες οι οποίες όπως τόνισε και ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα κ. Πήτερ Ντόλμαν ότι διαταράσσουν την κουλτούρα πληρωμών.

Χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι το 2020


Στο κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών στόχων το Ταμείο επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα πετύχει χωρίς πρόβλημα πρωτογενές πλεόνασμα 3,,5% του ΑΕΠ μέσω υποεκτέλεσης των δαπανών και περιορισμού της ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το 2020 το Ταμείο προτείνει η Ελλάδα θα βρεθεί σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους δανειστές της για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, που θα δημιουργήσουν χώρο για κοινωνικές δαπάνες αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν το ρυθμό ανάπτυξης.

Προς το παρόν στο θέμα αυτό το Ταμείο εμφανίζεται ακόμη συντηρητικό προβλέποντας ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ και για το 2019 και για το 2020 η οποία όπως λέει θα συντηρείται από την κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων.

Πιο συντηρητικό είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση όπου προβλέπει ότι με μέσο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,9% του ΑΕΠ η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 χρόνια για να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα. Πάντως δεν βλέπει πρόβλημα ρευστότητας για την επόμενη 10ετία ενώ το χρέος θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και τα επόμενα χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τράπεζες: Στην σωστή κατεύθυνση ο «Ηρακλής» αλλά δεν φτάνει

Στο θέμα των κόκκινων δανείων και των προσπαθειών που κάνουν στην κατεύθυνση αυτή τόσο το δημόσιο όσο και οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες βρίσκεται στην σωστή Κατεύθυνση . Ειδικά για το APS το στρατηγικό σχέδιο για την μείωση κόκκινων δανείων ύψους έως και 30 δις ευρώ με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» θεωρεί ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση .

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Πητερ Ντόλμαν διευκρίνισε ότι η αποτελεσματικότητα του ελληνικού APS θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή που θα έχουν οι εμπορικές τράπεζες αλλά και το ύψος των εγγυήσεων που θα χρειαστεί να κινητοποιήσει ο ελληνικό Δημόσιο.

Τονίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη συνολικότερο και περισσότερο συνεκτικό σχέδιο για την μείωση του μεγάλους ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τούτο αν θέλει η ελληνική Κυβέρνηση να πετύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων ως το τέλος του 2022.

Εργασιακά

Στα εργασιακά το ΔΝΤ θεωρεί προς την σωστή κατεύθυνση τις πρόσφατες αλλαγές του υπουργείου εργασίας στις αιτιολογημένες απολύσεις την αμοιβή στην μερική απασχόληση που ενσωματώθηκαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ταμείου στην Αθήνα κ. Πήτερ Ντόλμαν οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας που γέννησε η πολυετής κρίση.

Συντάξεις – αφορολόγητο

Το ΔΝΤ, δεν ξεχνά βέβαια και μέτρα όπως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αλλά και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που ενώ είχαν συμφωνηθεί με πίεση του ταμείου το 2017 δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. Παρόλα αυτά ο διεθνής οργανισμός επανέρχεται ζητώντας τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από μια περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις αλλά και κάθε είδους αναδρομικά να δοθούν για την αύξηση του ΚΕΑ . Αντιστοίχως τα χρήματα από διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ταχύτερες μειώσεις φόρων.

Χαρίτσης: Όμοιος ομοίω αεί πελάζει

Η αντίδραση του εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση ήταν η εξής: Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κρυφτεί και το ΔΝΤ δεν τον αφήνει. Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ταμείο συγχαίρει την κυβέρνηση της ΝΔ για το ξήλωμα του πλέγματος προστασίας της εργασίας, την απορρύθμιση του οικονομικού περιβάλλοντος και την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Λογικό να υπάρχουν τέτοιες αβροφροσύνες μεταξύ ΔΝΤ-ΝΔ. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει.

Αχτσιόγλου: Το ΔΝΤ σαν η φωνή της συνείδησης της ΝΔ

Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αντέδρασε με ποστάρισμά της στα social media όπου και έγραψε: “Το #ΔΝΤ συγχαίρει και στηρίζει την κυβέρνηση για τις επιλογές της στα εργασιακά. Και για να μην ξεχνιέται της θυμίζει να κόψει συντάξεις και αφορολόγητο. Κάτι σαν η φωνή της συνείδησής της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα