ΕΕ: Αναπτυξιακά μέτρα η αύξηση του κατώτατου μισθού και η 13η σύνταξη

ΕΕ: Αναπτυξιακά μέτρα η αύξηση του κατώτατου μισθού και η 13η σύνταξη
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα έχει το 2019 επιτάχυνση της ανάπτυξης της στο 2,1% του ΑΕΠ λόγω της αύξηση του κατώτερου μισθού των μέτρων του Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές εκτιμήσεις της όπου δίνεται μια εικόνα επιβράδυνσης ή στασιμότητας για όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Σημειώνει ότι η χώρα μας θα είναι η μόνη εντός της ΕΕ που θα έχει επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 2,1% του ΑΕΠ.

Μπορεί μεν η ΕΕ να αναθεωρεί οριακά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος από το 2,2% του ΑΕΠ που προέβλεπε στις εαρινές στο 2,1% του αλλά κάνει και άλλη μια παραδοχή : ¨Ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά και το πακέτο του Μαϊου , δηλαδή η καταβολή της 13ης σύνταξης και η μειώσεις του ΦΠΑ θα αυξήσουν το διαθέσιμα των νοικοκυριών ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση και τελικά την ανάπτυξη της οικονομάς αντισταθμίζοντας μέρος των εξωτερικών κινδύνων .

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή επιτροπή σημειώνει την υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,3% του ΑΕΠ από το 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η οποία όπως τονίζει οφείλεται στην πτώση εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης η οποία αντισταθμίστηκε από επενδύσεις αλλά και την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Ωστόσο προβλέπει ότι για το υπόλοιπο του χρόνου η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί αφού η αύξηση του κατώτερου μισθού και τα θετικά μέτρα του Μαΐου θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση .

Ωστόσο διαπιστώνει μεσοπρόθεσμα κινδύνους από την γενικότερη επιβράδυνση της Ευρωζώνης αλλά και την πιθανότητα υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού.

“Όλα αυτά ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις απλώς δεν υπάρχουν αφού ο μέσος πληθωρισμός του 0,8% για του πρώτους πέντε μήνες του χρόνου και η πρόσφατη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα λειτουργήσουν αποπληθωριστικά

Επιβράδυνση για την Ευρωζώνη

Σε επίπεδο ευρωζώνης οι προβλέψεις είναι μάλλον απαισιόδοξες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνση από το 1,9% του συνολικού ΑΕΠ το 2018 στο 1,2% του συνολικού ΑΕΠ το 2019 με προοπτική να υπάρξει μια μικρή ανάπτυξη στο 1,5% του ΑΕΠ το 2020 οριακά χαμηλότερα από το 1,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε η ΕΕ στις εαρινές εκτιμήσεις της.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση για το 2019 τονίζει ότι η θετική έκπληξη για το πρώτο τρίμηνο αφήνει κάποιες ελπίδες για λίγο καλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι η φετική χρονιά θα αποδείξει την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κινδύνους κλάδων της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως οι υπηρεσίες καθώς και της εσωτερικής ζήτησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα