ΕΕ: Ουγγαρία και Πολωνία “μπλοκάρουν” το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΕ: Ουγγαρία και Πολωνία “μπλοκάρουν” το Ταμείο Ανάκαμψης
O προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν AP

Βέτο στο πακέτο ενός τρις ευρώ της Ένωσης θέτουν Ουγγαρία και Πολωνία, αντιδρώντας στην σύνδεσή του με το κράτος δικαίου

“Φρένο” στο πρόγραμμα ενός τρις ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη από την πανδημία του νέου κορονοϊού βάζουν Ουγγαρία και Πολωνία, επιμένοντας στις αρχικές τους αντιδράσεις για την σύνδεση της χρηματοδότησης με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών στην ΕΕ, προκειμένου να συζητηθεί το πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, μιλώντας στο euronews, χαρακτήρισε την ρήτρα που συνδέει τις εκταμιεύσεις με το κράτος δικαίου “πολιτικό εκβιασμό”, αναφέροντας ότι τα κριτήρια δεν είναι αντικειμενικά.

«Αν και η Ουγγαρία είναι δεσμευμένη υπέρ της συνεργασίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη ομοφωνία για το πακέτο (των μέτρων) που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, καθώς και για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid που συναρτάται με τον προϋπολογισμό, ανέφερε επιστολή της ουγγρικής κυβέρνησης, που εστάλη στη Γερμανία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τον ουγγρικό ιστότοπο.

Βαρσοβία και Βουδαπέστη, είχαν άλλωστε εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό από τον Ιούλιο όταν και είχε προταθεί.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, απαιτεί την έγκριση των ευρωβουλευτών καθώς και την ομοφωνία των χωρών μελών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα