ΕΕ: Σε αναζήτηση συμβιβασμού η Ιταλία – Αξιόπιστες δεσμεύσεις ζητά ο Μοσκοβισί

ΕΕ: Σε αναζήτηση συμβιβασμού η Ιταλία – Αξιόπιστες δεσμεύσεις ζητά ο Μοσκοβισί
Πιερ Μοσκοβισί AP

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το "παζάρι" Ρώμης - Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ενώ Σαλβίνι και Ντι Μάιο εμφανίζονται πλέον πιο "συγκαταβατικοί".

Σύμφωνα με τους ιταλούς αναλυτές, η Ιταλία βρίσκεται πιο κοντά σε επίτευξη συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες. Όλα δείχνουν ότι ο διάλογος του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στην G 20 του Μπουένος ‘Αιρες, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Stampa, οι αλλαγές στον προϋπολογισμό πρέπει να γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να σταλεί και ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές. Ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζανκάρλο Τζορτζέτι (ο οποίος ανήκει στην Λέγκα) άφησε να διαρρεύσει ότι «ο προϋπολογισμός πρέπει να αλλάξει με μέτρο, όσο ακριβώς χρειάζεται».

Σε αυτή την διαπίστωση, συμφωνούν πλέον και οι αρχηγοί της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά στο 1,9% ή στο 2%. Κανένας από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους όμως δεν θέλει να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τα δυο κύρια μέτρα κοινωνικής πολιτικής που είχαν εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο: το «εισόδημα του πολίτη» για άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους και την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για να μπορέσουν όμως να γίνουν δεκτά κάποια από τα βασικά αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προφανές ότι οι παροχές αυτές θα πρέπει να περιοριστούν. Ο ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai, θεωρεί ότι στο τέλος η χώρα του θα καταφέρει να αποφύγει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Παράλληλα ο Κόντε τόνισε ότι «στην φάση αυτή δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Σαλβίνι και Ντι Μάιο». Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του, υπογράμμισε σήμερα ότι «το 2% του ελλείμματος είναι μόνον ένας αριθμός» και ότι «αυτό που ενδιαφέρει την ιταλική κυβέρνηση είναι η ουσία».

Μοσκοβισί: Αναμένουμε αξιόπιστες δεσμεύσεις

Ο Μοσκοβισί από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Κομισιόν αναμένει συγκεκριμένες και «αξιόπιστες» κινήσεις από την Ιταλία προκειμένου να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, που τώρα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρώμη προχωρούν με εντατικό ρυθμό, αλλά τόνισε ότι η Κομισιόν «αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες». «Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις που πρέπει να είναι αξιόπιστες», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στις δημοσιονομικές πολιτικές που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είναι συμβατές με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. «Δεν αμφισβητούμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η επιλογή είναι της ιταλικής κυβέρνησης, διότι εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα