Εφορία – Οφειλέτες – Μηνύματα για συμμόρφωση και σκέψεις για “λίφτινγκ” στην πάγια ρύθμιση

Εφορία – Οφειλέτες – Μηνύματα για συμμόρφωση και σκέψεις για “λίφτινγκ” στην πάγια ρύθμιση
, 13 2021 ( /EUROKINISSI) Eurokinissi

Το όλο εγχείρημα είναι σύνθετο και με μεγάλο δείκτη δυσκολίας, καθώς παγίως οι θεσμοί αντιδρούν σε λογικές ρυθμίσεων και ανακίνησης σχετικών ζητημάτων, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και αξιολογήσεις των αγορών.

Τη βελτίωση των όρων της λεγόμενης πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία με 24 – 48 δόσεις, ούτως ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες ώστε να τροχοδρομήσουν στη συνέχεια σε ρότα κανονικότητας πληρωμών φαίνεται να εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά είναι το “ελάχιστο” ανάχωμα για όσους χρωστούν ή βλέπουν ότι θα έχουν ζήτημα στο μέλλον, ενώ δε θέτει, όπως αναφέρεται, σε προνομιακή θέση άλλους με συσσωρευμένα χρέη.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο “ζύγι” μπαίνει ο διαχωρισμός της οφειλής από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από τέλη και πρόστιμα, η μείωση του επιτοκίου, ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μικρής αύξησης των δόσεων για τις τακτικές οφειλές

Ωστόσο, όπως τονίζεται, το όλο εγχείρημα είναι σύνθετο και με μεγάλο δείκτη δυσκολίας, καθώς παγίως οι θεσμοί αντιδρούν σε λογικές ρυθμίσεων και ανακίνησης σχετικών ζητημάτων, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και αξιολογήσεις των αγορών, εν όψει και τους μεγάλου στόχου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Και βέβαια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι αγορές δεν “αγαπούν” και τόσο. λογικές αναβολών πληρωμών, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για οφειλέτες κτλ, έστω κι αν αυτές ανακουφίζουν, όσους και όσες έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Σημειώνεται, δε, από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι ακόμη και το υπάρχον καθεστώς, εάν έχει κάποιος κάποια δυνατότητα, βοηθά, καθώς η πάγια ρύθμιση αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τονίζεται, δε, ότι οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες, εάν κάποιος/α εκτιμά ότι στο εγγύς μέλλον θα έχει δυσκολίες. 

Η αγορά

Πάντως, η πλευρά της αγοράς εκφράζει εδώ και καιρό ενστάσεις λέγοντας ότι τα κριτήρια είναι αποτρεπτικά αλλά και οι όροι δυσβάσταχτοι. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι οι τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) ρυθμίζονται σε έως 24 έντοκες δόσεις, αλλά όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87%. 

Επίσης, για τη ρύθμιση, σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις, όπου μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους), το επιτόκιο είναι μεγάλο και φτάνει το με επιτόκιο 5,87% ετησίως. Επίσης, πρόβλημα για την αγορά είναι το γεγονός ότι προβλέπεται πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης. Η εν λόγω προσαύξηση ανέρχεται στο 15% και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της 

Μήνυμα Υπ. Οικονομικών

Εν τω μεταξύ, χθες διαμήνυσε, με σχετική ανακοίνωσή του, το Υπ. Οικονομικών,  ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Συνεπώς μέχρι την ημερομηνία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους.

Όπως τονίζεται, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται:

  • Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αν είχε, ήταν τακτοποιημένες.

  • Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Σε χαμηλή πτήση η ένταξη στις ρυθμίσεις

Πάντως, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μόλις 40.500 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διακανονισμού τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000! Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ: 

  • Στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 27.900 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

  • Στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 10.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ποσό να φθάνει τα 206 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η αγορά έχει, ήδη, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι κύρια αιτία της αποτυχίας των ρυθμίσεων αυτών είναι το ότι όσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας τις οποίες ρύθμισαν – είτε σε 120 δόσεις είτε σε 36 ή 72 δόσεις, αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις και την 1η Νοεμβρίου 2021 ήταν “ληξιπρόθεσμα”, δεν μπορούν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις.

Π.χ. οφειλέτης, δεν μπορεί να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η/11/2021 και μετά. Με άλλα λόγια, μόνο, όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα τους ανεξαιρέτως τα χρέη προς την Εφορία μέχρι και την 31η-10-2021, ώστε την 1η-11-2021 δεν είχαν ούτε ένα λεπτό του ευρώ ληξιπρόθεσμο αρρύθμιστο χρέος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οποίοι αποδεικνύεται πως είναι ελάχιστοι.

Στα “μανταλάκια”

Οι οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται υπό την απειλή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων. 

Έξαλλου, ετοιμάζονται λίστες που θα δοθούν 4 Αυγούστου στη δημοσιότητα και θα περιλαμβάνονται φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα