Ειδική Διαχείριση ΕΝΑΕ: Καθαρά και από θεσμικά ζητήματα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Τι δηλώνει εν όψει διαγωνισμού

Ειδική Διαχείριση ΕΝΑΕ: Καθαρά και από θεσμικά ζητήματα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Τι δηλώνει εν όψει διαγωνισμού
Shutterstock

Απαντήσεις σε όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες ανακοίνωση της εταιρίας Pyletech Shipyards συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου δίνει η Ειδική Διαχείριση της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. αναφορικά με τον ήδη προκηρυχθένα διαγωνισμό του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Πλήρως προετοιμασμένος είναι ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων με βάση όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ειδικής Διαχείρισης.

Όπως αναφέρεται η «Ειδική Διαχείριση ΕΝΑΕ αναφορικά με τον ήδη προκηρυχθένα διαγωνισμό του ναυπηγείου ως ενιαίο λειτουργικό σύνολο περιουσιακών στοιχείων, αναγνωρίζοντας την στρατηγική σπουδαιότητα του για την περαιτέρω λειτουργική αξιοποίησή του, διευκρινίζει επί των κρίσιμων ζητημάτων που ενδιαφέρουν γενικά την οικονομική κοινότητα, ότι:

  • Έχει πλήρως προετοιμάσει και εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της λειτουργίας του ναυπηγείου ως οφείλει με βάση τα καθήκοντα του ειδικού διαχειριστή και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
  • Επικαιροποίησε την άδεια λειτουργίας του, με αποτύπωση της σύγχρονης μορφής των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου μετά τους διαδοχικούς διαγωνισμούς και λοιπές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη στο ναυπηγείο.
  • Διατήρησε σε ισχύ την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον άλλα τρία έτη.
  • Όλη η οικοπεδική έκταση είναι ενιαία και ιδιόκτητη,όπως και οι εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν παραχωρήσεις, πέραν της παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και του έμπροσθεν θαλάσσιου χώρου, ο οποίος είναι ιδιοκτησία της Πολιτείας και γι’ αυτόυπάρχει σχετική, νομοθετικά κατοχυρωμένη, μακροχρόνια μίσθωση.
  • Αξιοποιείται πλήρως η υπάρχουσα υποδομή του ναυπηγείου στο σύνολο της επισκευής και συντήρησης των υποβρυχίων και των πλοίων επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού.
  • Έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε το σχετικό πιστοποιητικό να μπορεί να εκδοθεί, με βάση τις ληφθείσες εγκρίσεις, αμέσως μετά τη μεταβίβαση του ναυπηγείου, προς διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών.
  • Ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων,με μόνη την υποχρέωση του επενδυτή να καταβάλει το αναλογούν ποσό τακτοποίησης, όπως προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η Ειδική Διαχείριση εκτιμά ότι η συμβολή όλων των παραγόντων της Πολιτείας, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, ήταν καθοριστική ώστε να υλοποιηθεί το έργο των οριστικών διευθετήσεων και να μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία «καθαρά» και από θεσμικά ζητήματα.»

Υπενθυμίζεται με μακροσκελή ανακοίνωση της η Pyletech Shipyards κατέθεσε το ενδιαφέρον και πάλι για το διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ασκώντας, όμως, δριμεία κριτική για τον όλο χειρισμό της υπόθεσης σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις και τα όσα έχουν συμβεί επιφέρουν αναίτια βάρη στον Έλληνα φορολογούμενο. Παράλληλα σημείωσε και πάλι ότι το τίμημα όπως έχει καθοριστεί είναι υψηλό σε σχέση με τα «βάρη» που έχει το ναυπηγείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα