Έκλεισε ο κόφτης

Έκλεισε ο κόφτης

Σύμφωνα με πληροφορίες κλείδωσε η συμφωνία με τους δανειστές. Προεδρικό διάταγμα για περικοπές, ενεργοποίηση αυτόματου μηχανισμού εάν δεν εφαρμοστούν οικειοθελώς, δικαίωμα επιλογής των μέτρων. Την Κυριακή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών, τον περίφημο “κόφτη”.

Ο αυτόματος μηχανισμός θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο εάν δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εάν η Ελλάδα είναι εντός στόχων τον Απρίλιο του 2017, όταν θα βγουν τα στοιχεία της Eurostat, δε θα χρειαστεί η εφαρμογή του. Εάν όμως η χώρα είναι εκτός στόχος με προεδρικό διάταγμα θα προχωρήσει σε περικοπή δαπανών, από κωδικούς που η ελληνική πλευρά θα επιλέξει.

Στην περίπτωση που το προεδρικό διάταγμα δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός, ο οποίος θα κόβει οριζόντια από όλους τους κωδικούς και πάλι όμως με μέριμνα για τις ευαίσθητες περιοχές.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που καταρτίζεται τον Οκτώβριο και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, υπάρχει πρόβλεψη και αυτό το μείγμα να αλλάξει.

Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού, αυτός θα αφορά συμφωνημένους ήδη με τους θεσμούς δημοσιονομικούς στόχους και σε καμία περίπτωση δεν είναι νέο μνημόνιο, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ο κόφτης θα αφορά μισθούς και συντάξεις. Κριτήριο για την ενεργοποίηση του θα είναι αποκλειστικά τα στοιχεία της Eurostat και όχι μελλοντικές εκτιμήσεις. Θα προβλέπεται δε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής, για συγκεκριμένες αποκλίσεις. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα εφαρμογής και στο σκέλος των δαπανών και στο σκέλος των εσόδων.

Η συμφωνία για τον κόφτη συζητήθηκε και στο άτυπο μινι- υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που επιδιώκει η Αθήνα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι ένα σαφές σχέδιο στη βάση της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κρίσιμο ζήτημα αυτή τη φορά, με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, είναι ότι σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτόματα θα διατηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την Κυριακή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα για το δεύτερο πολυνομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει και τον κόφτη και το οποίο θα ξεκινήσει να συζητείται την Πέμπτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για να ψηφιστεί Κυριακή, άρα θα πρέπει να έχει κατατεθεί το αργότερο Τετάρτη.

Καθώς το δεύτερο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και δυσάρεστα όπως η αύξηση στο ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ ακόμη δεν έχει γραφτεί σε χαρτί οριστικά μία λύση για το χρέος, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να ενημερώσει και να κάνει “μασάζ” στους βουλευτές.

Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, ώστε να έχει εγκριθεί από την ελληνική βουλή πριν το Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου καθώς από Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει. ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί στις επιτροπές Πέμπτη και Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα έλθει στην Ολομέλεια, με την ψηφοφορία να πραγματοποιείται στις έξι το απόγευμα, ώστε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για  Κωνσταντινούπολη, όπου θα βρεθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη μαζί με Μέρκελ και Ερντογάν και ενώ η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό παραμένει στον αέρα.

Ο κ.Τσίπρας θα ταξιδέψει επίσης αύριο στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του TAP και την Παρασκευή στη Ρώμη για τη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με Ολάντ, Γκάμπριελ, Ρέντσι, Κόστα.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της.

Υποστηρίζουν ειδικότερα ότι:

– “Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)

– Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%

– Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.”

Απαντήσεις για Βενεζουέλα, ερωτήματα προς ΝΔ για το κύκλωμα των εκβιαστών

Το Μαξίμου σηκώνει ξανά το θέμα περί σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας με το κύκλωμα των εκβιαστών εκδοτών, με αφορμή χθεσινή δημοσίευση συνομιλιών του εκπρόσωπου τύπου της Συγγρού Γιώργου Κουμουτσάκου με τον κατηγορούμενο Μουσσά.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι προκύπτει πολύ σοβαρό θέμα για τη ΝΔ, η οποία όπως λένε δεν έχει απαντήσει. Προαναγγέλλουν επίσης ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει για το θέμα των τιμολογίων, που φέρεται να έχει κόψει η ΝΔ σε πρόσωπα εμπλεκόμενα στο κύκλωμα, θέτοντας το ερώτημα ποια η οργανική σχέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το εν λόγω κύκλωμα.

Όσον αφορά στο θέμα του πρέσβη της Βενεζουέλας οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρόκειται για παλιά ιστορία και ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν υπήρξε κάλυψη, αλλά στη διπλωματική γλώσσα ο κ.Τσίπρας ζήτησε από το Μαδούρο να τον αποσύρει.

Υπενθύμιζαν επίσης ότι πρόκειται για μία ιστορία γνωστή στο υπουργείο Εξωτερικών και από παλαιότερα δημοσιεύματα και μάλιστα φιλοσαμαρικής ιστοσελίδας. Απέδιδαν την ανακίνηση του θέματος σε προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η δημόσια συζήτηση από το ζήτημα του κυκλώματος εκβιαστών, κάνοντας λόγο για ευθυγράμμιση της ΝΔ με το μέσο που δημοσίευσε το ρεπορτάζ για τον πρέσβη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα