ΕΚΤ: Αύξηση-ρεκόρ κατά 0,75% στα επιτόκιά της

ΕΚΤ: Αύξηση-ρεκόρ κατά 0,75% στα επιτόκιά της
Γραφεία της ΕΚΤ Shutterstock

Σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ, προκειμένουν να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό

Κατά 0,75% αύξησε το μεσημέρι της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκιά της, προκειμένου να χτυπηθεί ο  πληθωρισμός που συνεχίζει να καλπάζει στη σκιά της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης και αναρριχήθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη.

Με την σημερινή δεύτερη κίνηση της ΕΚΤ, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,25% στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ενώ περαιτέρω κινήσεις αναμένονται τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση και να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επαναξιολογεί τακτικά την πορεία της πολιτικής του υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση σε κάθε συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% τον Αύγουστο.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεναπενδύει τους τίτλους που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ (πανδημίας) έως το τέλος του 2024.

Επίσης δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο για την προστασία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument) στην περίπτωση που τούτο κριθεί αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά τη νέα άνοδο που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Παρά ταύτα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους, ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Αναλυτικότερα το σκεπτικό της σημερινής απόφαση, τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική, αλλά και τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα