ΕΚΤ: Εν αναμονή “σήματος” για τα επιτόκια

ΕΚΤ: Εν αναμονή “σήματος” για τα επιτόκια
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα AP

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Με το οικονομικό επιτελείο να καλείται να προβεί σε πιο αποτελεσματικές κινήσεις για να βρει λύσεις ώστε και τα νοικοκυριά να κρατήσει όρθια, και τη δημοσιονομική ισορροπία να κρατήσει αλλά την ανάπτυξη να τονώσει συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένονται, δε, τα σήματα που θα εκπέμψει για την πολιτική παροχής ρευστότητας στις οικονομίες με αγορές ομολόγων αλλά και τη σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με τον Αύγουστο οπότε και ήταν στο 0,58%. Σήμερα έχουν φτάσει το 4% καθιστώντας τον δανεισμό από τις αγορές ακριβή υπόθεση.

Στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο, ανεβαίνοντας 8,1% σε ετήσια βάση.

Βέβαια, δεν αναμένεται κάποια αύξηση επιτοκίων πριν τον Ιούλιο, καθώς η ΕΚΤ πρέπει πρώτα να τερματίσει επίσημα τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσο επιθετικά θα κινηθεί τους ερχόμενους μήνες. «Μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ήδη ανοιχτά σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης», σημείωσε ο Μαρκ Γουόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να υποτιμά τον πληθωρισμό και αναμένουμε ότι η υποστήριξη για αύξηση 50 bp θα αυξηθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα