ΕΚΤ: “Ομπρέλα” με αγορές ομολόγων 2,8 δισεκ. το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου

ΕΚΤ: “Ομπρέλα” με αγορές ομολόγων 2,8 δισεκ. το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα shutterstock

Συνεχίζει τη στήριξη στην ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα έχει αγοράσει έτσι συνολικά ομόλογα άνω των 32 δισεκ. Ευρώ.

Στο ύψος των 2,8 δισεκ. ευρώ έφτασαν οι αγορές Ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 32,18 δισ. ευρώ.

Με βάση τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο λόγω της συγκυρίας να βρεθεί τρόπος παράτασης καθώς οι ελληνική τίτλοι δεν έχουν επενδυτική Βαθμίδα και άρα δεν είναι κανονικά επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Συνολικά, η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ, έως την 21η Σεπτεμβρίου εμφανίζεται να έχει αγοράσει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, ύψους 1,365 τρισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος φθάνει το 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2022 ο υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μάλιστα ανέφερε ότι με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι:

  • Η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
  • Η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010.
  • Η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.
  • Η δημιουργία πλαισίου και η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων, επιδιώκεται η διατήρηση ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων – τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ, η περαιτέρω ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα