Τρόμος από τη βουτιά χρηματιστηρίων διεθνώς

default image

Απώλειες άνω του 3% στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Σαρκοζί και Θαπατέρο. Εκκληση διεθνούς συνεργασίας από Κίνα και Ιαπωνία

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη συντονισμένης, διεθνούς παρέμβασης για την αντιμετώπιση των αναταραχών στις διεθνείς αγορές, καθώς Ιταλία και Ισπανία εξακολουθούν να βρίσκονται στο «στόχαστρο» των κερδοσκόπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα έχουν σήμερα τηλεδιάσκεψη προκειμένου να εξετάσουν τη διεθνή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί είχε χθες συνομιλίες με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Μετά τις συνομιλίες του με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος θα μιλήσει αύριο τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό ηγέτη Χοσέ Λουίς Θαπατέρο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, Κίνα και Ιαπωνία απευθύνουν έκκληση διεθνούς συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της κατακόρυφης πτώσης που σημειώθηκε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street και συνεχίστηκε την Παρασκευή στις ασιατικές αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιασιχίκο Νόντα δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

“Συμφωνώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν”, δήλωσε σε δημοσιογράφους μια ημέρα μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στις διεθνείς χρηματαγορές με στόχο την ανακοπή της ανόδου του γεν και τη θωράκιση της οικονομίας. “Κάθε ένα πρόβλημα από αυτά είναι σημαντικό, αλλά το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε”, σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί ανέφερε από την πλευρά του πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.

Σε ελεύθερη πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια

Την Πέμπτη οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σημείωσαν «βουτιά», με τις απώλειες να ξεπερνούν το 3,5%, καθώς η νευρικότητα των επενδυτών εντεινόταν εξαιτίας του κρατικού χρέους ορισμένων χωρών και τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν σήμερα στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei [.N225]  έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καταγράφοντας απώλειες 3,72%.

Συγκεκριμένα, ο Νikkei υποχώρησε κατά 359,30 μονάδες στις 9.299,88 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από την κατακρήμνισή του τον περασμένο Μάρτιο μετά το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι στη ΒΑ Ιαπωνία. Λίγο μετά το άνοιγμα σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό διαμορφούμενος στις 9.264.09 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 3,1% στις 800,96 μονάδες.

Επανεξέταση του EFSF ζητεί ο Μπαρόζο

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό κλίμα ήρθε χθες και η επιστολή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους ηγέτες της ΕΕ, που επενέργησε ως κεραυνός εν αιθρία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε επί της ουσίας να ξανανοίξει η συζήτηση για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, “να εξεταστούν άμεσα όλοι οι παράγοντες που αφορούν στο EFSF και από το 2013 στο μόνιμο μηχανισμό ESM”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

“Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού επαρκούν για να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε αργότερα ότι ανάμεσα στα υπό επαναπροσδιορισμό σημεία είναι και τα κεφάλαια του μηχανισμού που ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ, προτείνοντας την αύξησή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα