Έκθεση ΕΕ: Διαπιστώνει μεταρρυθμίσεις, μεταθέτει για Ιούνιο αποφάσεις για κέρδη ομολόγων

Έκθεση ΕΕ: Διαπιστώνει μεταρρυθμίσεις, μεταθέτει για Ιούνιο αποφάσεις για κέρδη ομολόγων
Σημαίες ΕΕ έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής AP

Καλό βαθμό σε μεταρρυθμίσεις και πρωτογενές 4% του ΑΕΠ το 2019 βλέπει η έκθεση της ΕΕ για την 5η αξιολόγηση. Σηκώνει τον πήχη για τις τράπεζες, για την έκτη αξιολόγηση.

Στα γενικά συμπεράσματα της Έκθεσης της ΕΕ επισημαίνεται με έμφαση ότι πλέον η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να φέρει σε πέρας ως το τέλος του 2019, αλλά και τον δημοσιονομικό στόχο με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει πλέον το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πρωτογενές στο 3,5% του ΑΕΠ. Η υπεραπόδοση αυτή, όπως τονίζεται, επέτρεψε την διανομή κοινωνικού μερίσματος 186 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Στον τομέα της ανάπτυξης επαναλαμβάνει την πρόβλεψη των πρόσφατων χειμερινών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 (έναντι 1,8% του ΑΕΠ στις φθινοπωρινές προβλέψεις) και 2,4% του ΑΕΠ για φέτος.

Σχετικά με το αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης για την χρήση των κερδών από ομόλογα για επενδύσεις, παραδέχεται, μεν, ότι η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της, αλλά μεταθέτει την ευθύνη των αποφάσεων στο Eurogroup μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση και της 6ης αξιολόγησης. Πάντως σημειώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το αίτημα αυτό της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ΠΔΕ του 2019 είχε μια υποεκτέλεση της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ . Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρει και την πρωτοβουλία στενότερης παρακολούθησης των δημοσίων επενδύσεων στο οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.

Επίσης, θετική είναι και η αναφορά σε ό,τι αφορά την αφαίρεση από το πρωτογενές αποτέλεσμα των προϋπολογισμών των δαπανών που γίνονται για το μεταναστευτικό – προσφυγικό . Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο σταθεροποιητής για όλες τις χώρες θεωρείται ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ κάθε χώρας (για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 380 εκατ. ευρώ) και η χώρα μας παρουσιάζει έως τώρα δαπάνες πολύ χαμηλότερες από αυτό.

Οι τράπεζες υπ’ αριθμόν 1 θέμα στην 6η αξιολόγηση

Στην έκθεση δίνεται μεγάλη έμφαση σε ό,τι αφορά τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι και τον Μάιο και αφορούν κυρίως το χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου, όπως τονίζεται, απαιτείται ακόμη σημαντική πρόοδος. Με άλλα λόγια, η επιτροπή θυμίζει ότι αναμένει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών με παράλληλη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του νέου ιδιωτικού πτωχευτικού δικαίου που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα πρέπει να ξεκαθαρίζει και τα υπόλοιπα των αιτήσεων που θα αφήσουν πίσω τους τα 8 διαφορετικά συστήματα ρύθμισης οφειλών που λειτουργούν άμεσα ή έμμεσα σήμερα με τελευταίο το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επίσης, στις απαιτήσεις των δανειστών μέχρι και τον Μάιο περιλαμβάνονται και η ουσιαστική επανεκκίνηση των πλειστηριασμών που έχουν ατονήσει, αλλά και η εκκαθάριση των περίπου 86.000 αιτήσεων που εκκρεμούν από τον παλαιότερο νόμο Κατσέλη.

Στο κείμενο της έκθεσης προστίθεται για πρώτη φορά η ανάγκη εκκαθάριση και των εγγυημένων από το κράτος δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν κοκκινίσει από καιρό, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί από τις εμπορικές τράπεζες, αφού υπήρχε η κρατική εγγύηση. Στο θέμα αυτό η έκθεση τονίζει ότι θα πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης μέχρι και το 2022 το οποίο θα πρέπει να περιληφθεί και στο μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 που θα πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα ως τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά την μέχρι τώρα πρόοδο, η έκθεση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση είχε αναλάβει 10 συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι και το τέλος του 2019 που αφορούσαν την ενδυνάμωση της λειτουργίας του δημοσίου τομέα της κοινωνικής πολιτικής της αποτελεσματικότητας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ικανοποίηση από Σταϊκούρα

Την ικανοποίηση για την θετική έκθεση της επιτροπής εξέφραζε σε δήλωση του ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως τόνιζε η έκθεση:

– Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

– Αναδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας.

– Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός Προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του.

– Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων.

Δημοσιονομικές ανισορροπίες

Στην δεύτερη σειρά εκθέσεων που θα φορούν την χειμερινή επισκόπηση του ευρωπαϊκούς εξαμήνου που παρακολουθεί την πρόοδο σε ένα άλλο , κοινό για όλες τις χώρες πακέτο προτεραιοτήτων και μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα δείχνει αν υστερεί σε επενδύσεις νέα γενιάς που περιέχονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η ατζέντα αφορά την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας βελτίωσης του περιβάλλοντος και περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η έκθεση διαπιστώνει:

– Μερική πρόοδο στις επενδύσεις σε ενέργεια φιλική στο περιβάλλον και έργα ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

– Μερική πρόοδο σε επενδύσεις ψηφιακής τεχνολογίας.

– Περιορισμένη πρόοδος σε επενδύσεις με στόχο βιώσιμες εταιρείες μεταφορών και συγκοινωνιών και σύγχρονες μεθόδους αποθήκευσης.

– Περιορισμένες επενδύσεις στην δια βίου εκπαίδευση για απόκτηση δεξιοτήτων και την αύξηση της «απασχολησιμότητας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα