Έκθεση ΕΕ για 7η αξιολόγηση με αιχμές για αύξηση ληξιπρόθεσμών και εκκρεμών συντάξεων

Έκθεση ΕΕ για 7η αξιολόγηση με αιχμές για αύξηση ληξιπρόθεσμών και εκκρεμών συντάξεων
Νωρίτερα από το αναμενόμενο θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου Eurokinisi

Αν και στο σύνολο της η έκθεση αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα πληροφορίες θέλουν έχει μια υποσημείωση αρκετά σημαντική για τον αριθμό των εκκρεμούντων συντάξεων.

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων είναι η πιο βασική από τις «κόκκινες μολυβιές» για 7η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας .

Η έκθεση της ΕΕ που δημοσιοποιείται σήμερα βασίζεται στην αξιολόγηση που έγινε τον Ιούλιο μέσω τηλεδιασκέψεων λόγω της αναστάτωσης που είχε φέρει το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο αν και στο σύνολο της η έκθεση αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα πληροφορίες θέλουν έχει μια υποσημείωση αρκετά σημαντική για τον αριθμό των εκκρεμούντων συντάξεων οι οποίες αντί να μειώνονται σταδιακά ώστε με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί να μηδενιστούν έως και τα μέσα του 2021 αυτές αυξάνονται.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι εκκρεμούσες συντάξεις από τις 416.000 τον περασμένο Μάρτιο στις 418.000 τον περασμένο Ιούνιο. Οι δικαιολογίες περί υπολειτουργίας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού φαίνεται ότι δεν έπεισαν και η ίδια παρατήρηση πέρασε και στην έκθεση. Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων αναφέρθηκε και από το εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την επίσκεψή του στις Αθήνα στις 14 του μήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε συνέδριο του Economist.

Θέτοντας το θέμα η Επιτροπή προαναγγέλλει ότι πρόκειται να επανεξεταστεί και στην 8η αξιολόγηση που θα γίνει τον επόμενο μήνα. Μάλιστα η τελευταία αυτή αξιολόγηση για το 2020 θα είναι πιο κρίσιμη από την 7η καθώς συνδέεται και με την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης ύψους 640 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων ( ANFAs και SNP’s ) στο πλαίσιο της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμών μέτρων της συμφωνίας του 2018 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους .

Το νέο πτωχευτικό

Το μέτρο που βάρυνε για μια θετική 7η αξιολόγηση και για το οποίο η Ελλάδα παίρνει να εύσημα σε αυτό το γύρο είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας . Μέσω της πίεσης που ασκήθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών και περίπου εννέα μήνες καθυστέρησης ( ο κώδικας ήταν αρχικά υποχρέωση της προηγούμενης Κυβέρνησης για υλοποίηση ως το τέλος του 2019 ) ολοκληρώθηκε το πλαίσιο διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας που βρίσκεται στο δρόμο για την ψήφιση του από την Βουλή . Μάλιστα για να υπάρξει και ένα ομαλό καθεστώς μετάβασης με επιχείρημα τον περιορισμό νέων κόκκινων δανείων λόγω της υγειονομικής κρίσης συμφωνήθηκε και το πρόγραμμα γέφυρα για την επιδότηση δόσεων κόκκινων και πράσινων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία .

Ωστόσο και σε αυτό το μέτρο υπάρχουν κάποια μικρά αλλά σημαντικά κενά . Το πρώτο αφορά το αν ο ιδιωτικός φορέας στον οποίο θα μεταβιβάζονται των πτωχευμένων ευάλωτων νοικοκυριών με προοπτική να τα νοικιάσουν για 12 χρόνια θα μπορεί να προχωρά σε πλειστηριασμό ή θα πρέπει να διακρατά το ακίνητο .

Το δεύτερο είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία ένα πτωχευμένο νοικοκυριό θα πρέπει να επιδοτείται για την κάλυψη μέρους τ ου ενοικίου κατά την 12ετή περίοδο επαναμίσθωσης του κτιρίου . Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούνται ότι η εξίσωση των νοικοκυριών αυτών με όσους δικαιούνται έτσι κι αλλιώς στεγαστικό επίδομα είναι άδική και ζητούν να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια ίσα με το όριο της φτώχειας . Και τα δύο θέματα είναι ανοιχτά και θα λυθούν με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου αλλά σίγουρα πριν την έναρξη ισχύος του την 1/1/2021.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα