Έκθεση Κομισιόν: Τα θετικά, τα αρνητικά και τα «γκρίζα» σημεία της δεύτερης αξιολόγησης

Έκθεση Κομισιόν: Τα θετικά, τα αρνητικά και τα «γκρίζα» σημεία της δεύτερης αξιολόγησης
Σημαία της ΕΕ , στις Βρυξέλλες 123rf

Θετικά σχόλια για την δημοσιονομική προοπτική της Ελλάδας αλλά και αντιρρήσεις για το σχέδιο για την πρώτη κατοικία και την αύξηση του κατώτερου μισθού θα περιέχει η έκθεση της Κομισιόν για την δεύτερη αξιολόγηση.

Η έκθεση της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, θα επιβεβαιώνει την επίτευξη υπερπλεονάσματος για το 2018 αλλά και την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα πετύχει με άνεση και το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης χρέους με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης που υιοθετήθηκαν από το Eurogroup του Ιουνίου του 2018, αλλά και το απόθεμα ρευστότητας των 24 δις ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Βεβαίως θα επισημαίνονται και οι προκλήσεις της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Ευρωζώνης του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – ΕΕ , Brexit ), αλλά και του ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσει ο τουρισμός κυρίως από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μεταρρυθμίσεις η έκθεση θα σχολιάζει και το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας επισημαίνοντας κενά που θα δημιουργήσουν τα γενναιόδωρα δώρα σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του νέου νόμου.

Η παρατήρηση θα αφορά τον ηθικό κίνδυνο για συνεπείς σήμερα δανειολήπτες, να αθετήσουν υποχρεώσεις, ώστε να ευνοηθούν από την ρύθμιση, που θα περιέχει και την επιδότηση του 33% της δόσης από το κράτος. Τον ίδιο κίνδυνο έχουν επισημάνει και οι τραπεζίτες στις συζητήσεις που συνεχίζονται με το κυβερνητικό επιτελείο για το νέο νόμο, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα πάει στην Βουλή ως το τέλος της εβδομάδας με προοπτική να έχει ψηφιστεί πριν τις 11 Μαρτίου, κλείνοντας και ένα από τα θέματα της αξιολόγησης

Θα επισημαίνεται επίσης η πρόοδος στα θέματα της ενέργειας, παρά την αποτυχία του διαγωνισμού για τις πωλήσεις των αδειών των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 και η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ θα είναι δύο από τις δεσμεύσεις που θα θεωρούνται επίσης ολοκληρωμένες.

Στον κρίσιμο για τις Βρυξέλλες τομέα των αποκρατικοποιήσεων θα επισημαίνεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αποκρατικοποίησης του ΔΑΕ «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την υπογραφή της επέκτασης της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου για 20 χρόνια αλλά και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο στο Ελληνικό. Παράλληλα βέβαια θα επισημαίνεται η καθυστέρηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας και του διαγωνισμού για τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών

Στον τομέα των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί για το δημόσιο θα επισημαίνεται επίσης η καθυστέρηση της τοποθέτησης των ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία παρότι τα υπόλοιπα επιμέρους θέματα ( αξιολόγηση προσωπικού τοποθέτηση γενικών διευθυντών κινητικότητα ) θα περιγράφεται ότι έχουν ικανοποιητική πρόοδο

Κατώτερος μισθός

Τέλος η έκθεση θα επανέρχεται και στο θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού θεωρώντας ότι η αύξηση του 10,9% ξεπερνά την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Στο Eurogroup του Μαρτίου κρίνεται η δόση

Με βάση τα κενά που υπάρχουν θα υπάρχει ένα μίνιμουμ δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι και τις 11 Μαρτίου ώστε να χαρακτηριστεί επιτυχής η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Με αυτό το δεδομένο η εκταμίευση της δόσης που αναμένει η Ελλάδα θα κριθεί από τον συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα