ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία για το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ

Εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ EUROKINISSI

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η τιμή διάθεσης έχει οριστεί στα 1000 ευρώ ανά ομολογία με ελάχιστη συμμετοχή τα 1000 ευρώ, ενώ το εύρος απόδοσης θα κινηθεί μεταξύ 2,4 και 2,9% και θα αντληθούν 250 εκατ. ευρώ.

Παρότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι μια ενεργοβόρος βιομηχανία (το 14% του κόστους παραγωγής αφορά την ενέργεια) αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την έκρηξη τιμών ρεύματος και αερίου. Αυτό ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την έκδοση του εταιρικού ομολόγου.

Ο λόγος της αισιοδοξίας είναι ότι, σε ότι αφορά το ρεύμα έχει για ένα χρόνο ακόμη σταθερή και ικανοποιητική σύμβαση με τη ΔΕΗ, ενώ σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, οι εξελίξεις στην αγορά των μετάλλων της επιτρέπουν να μετακυλίει τις αυξημένες τιμές στους πελάτες της.

Επιπλέον, η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας δεν αφορά μόνον τη χώρα μας (όπως συνέβαινε την περίοδο της κρίσης με το αξιόχρεο της χώρας), αλλά αφορά όλους τους ανταγωνιστές της εταιρείας διεθνώς, συνεπώς δεν αποτελεί πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία απευθύνεται ούτως ή άλλως, κατά κύριο λόγο, στις διεθνείς αγορές.

Η περίοδος της δημόσιας προσφοράς του κοινού ομολογιακού δανείου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η τιμή διάθεσης έχει οριστεί στα 1000 ευρώ ανά ομολογία με ελάχιστη συμμετοχή τα 1000 ευρώ, ενώ το εύρος απόδοσης θα κινηθεί μεταξύ 2,4 και 2,9% και θα αντληθούν 250 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα έχει 7ετή διάρκεια.

Στη χθεσινή εκδήλωση η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

30 εκατ. ευρώ για αγορά εκτάσεων με κτίρια για τη δημιουργία κέντρου logistics και διακίνησης προϊόντων, 60 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης, ενώ 154 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για επαναχρηματοδότηση του δανεισμού της εταιρείας.

Όπως τονίστηκε μετά την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης για την εγκατάσταση του νέου ψυχρού έλαστρου, η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας θα φτάσει τις 520 χιλιάδες τόνους.

Αυτή η αύξηση της δυναμικότητας δημιουργεί νέες ανάγκες ως προς τον τομέα των logistics και για αυτό το σκοπό η εταιρεία επενδύει στην αγορά οικοπέδων που θα αξιοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την επαναχρηματοδότηση του δανεισμού, που θα γίνει με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ομόλογο, όπως ανέφερε η διοίκηση, το τρέχον μέσο κόστος δανεισμού κυμαίνεται στα επίπεδα του 3%, ενώ ο βραχυπρόθεσμος είναι λίγο περισσότερο.

Στην ίδια εκδήλωση, παρουσιάστηκαν στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην οικονομία και την κοινωνία.

Όπως τονίστηκε οι διεθνείς πωλήσεις του ομίλου αντιστοιχούν στο 7,5% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της χώρας, ενώ η μέση αξία που παράγει η εταιρεία φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Η προστιθέμενη αξία που παράγεται άμεσα από την εταιρεία ετησίως ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο απασχόλησης συντηρεί 14 χιλιάδες θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 0,3% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Παράλληλα κάθε θέση εργασίας στην εταιρεία στηρίζει άλλες 5 στο σύνολο της οικονομίας.

Το βασικό μήνυμα βάσει και της μελέτης είναι ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αποτελεί έναν πραγματικό εθνικό πρωταθλητή για την οικονομία, την κοινωνία και τις εξαγωγές ανέφερε ο ΓΔ διέλασης χαλκού και κραμάτων της εταιρείας Π. Λώλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομόλογα
SHARE:

24Media Network