"Εμπλοκή" στον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ

"Εμπλοκή" στον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ

Γιατί παγώνει η επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ της COSCO στον ΟΛΠ. To θέμα δεν θα συζητηθεί στη σημερινή συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού

"Εμπλοκή" σημειώθηκε στον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (θυγατρική εταιρεία της COSCO), που αφορά την αναβάθμιση του δυτικού προβλήτα ύψους 230 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετοχών, που συγκαλείται στις 10 το πρωί, αλλά στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι συζητήσεις έως τότε των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστούν ενώ θέση στο θέμα αναμένεται να πάρει και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η γενική συνέλευση των μετόχων αναμένεται σήμερα να εξετάσει μόνο το θέμα της εκλογής μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ που εξελέγησαν πρόσφατα. (σσ. εκπρόσωπος δήμου Πειραιά, ο δήμαρχος Ι. Μώραλης και ο Αθανάσιος Λιάγκος, εκπρόσωπος των μετόχων).

Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και εκπροσώπων των εργαζομένων, η βασική διαφωνία της κινεζικής πλευράς ΣΕΠ-COSCO είναι η μία από τις δύο παρεμβάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου για το φιλικό διακανονισμό που αφορά το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα.

Η κινεζική πλευρά ζητά η διαμόρφωση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ να συνδεθεί με τα επίπεδα του ΑΕΠ, τα οποία ήσαν διαφορετικά το 2009 στην Ελλάδα, οπότε υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης προς την κινεζική πλευρά και διαφορετικά σήμερα, που η χώρα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Το ελεγκτικό συνέδριο που ενέκρινε το θέμα του φιλικού διακανονισμού ζητά το εγγυημένο αντάλλαγμα να ανασταλεί για επτά χρόνια έως το 2021 όσο διαρκούν τα έργα του ΣΕΠ-COSCO στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 και να συνεχίσει να ισχύει μετά, αφού τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Επίσης, η ΣΕΠ καλείται να καταβάλλει ενοίκιο και για το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Η ΣΕΠ ΑΕ σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΟΜΥΛΕ έχει αυτή τη στιγμή ολοκληρώσει τα έργα στα ανατολικό τμήμα του προβλήτα 3 και δεν καταβάλει γι αυτό το κομμάτι ενοίκιο καθώς βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ ζητά επίσης και το δυτικό κομμάτι του ίδιου προβλήτα να κατασκευάσει μέσα από το φιλικό διακανονισμό.

Το θέμα του φιλικού διακανονισμού συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στη συνάντηση που είχε χθες στον ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Ανωμερίτη.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ ο ΣΕΠ (COSCO) μεταβάλλεται προς τα πάνω. Επίσης σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, η κινεζική πλευρά για τη διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ καταβάλλει κάθε χρόνο προς τον ΟΛΠ, ποσοστά επί του τζίρου της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων 24,5% που θα παραμένει σταθερό από το 2017.

SHARE:

24Media Network