Ένα βήμα πριν την απόκτηση της ΔΕΠΑ οι Ιταλοί της Italgas

Ένα βήμα πριν την απόκτηση της ΔΕΠΑ οι Ιταλοί της Italgas
ΔΕΠΑ Eurokinissi

Το ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ Υποδομών» και ζήτησε βελτιωμένη προσφορά από τον πλειοδότη.

Η Italgas, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς είναι αυτή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε τη μεγαλύτερη προσφορά στο διαγωνισμό και η μόνη που κλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά έως την επόμενη Τετάρτη 8 του μηνός.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η προσφορά των Ιταλών δεν είναι μόνον η καλύτερη, αλλά είναι και αντικειμενικά υψηλή, αφού προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνη των Τσέχων της EPH υπολείπεται κατά πολύ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανακοίνωσε, συνεδρίασε χθες και αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές των προεπιλεγέντων επενδυτών για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες η βελτίωση της προσφοράς ζητήθηκε από τον ένα εκ των δύο παικτών, εκείνον που προσέφερε το υψηλότερο τίμημα, καθώς ο δεύτερος προσέφερε τίμημα πάνω από 15% χαμηλότερο από τον πρώτο κι έτσι βρίσκεται πλέον εκτός παιχνιδιού.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο παίκτης που πλειοδότησε είναι η Ιταλική Italgas. Η προθεσμία που έχει ο πλειοδότης για να βελτιώσει την προσφορά του είναι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Υπενθυμίζεται ότι η Italgas και η Τσέχικη EPH ήταν οι δύο εταιρείες που «κατήλθαν» στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία είχαν 4 ακόμη εταιρείες που είχαν προκριθεί από τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, δηλαδή οι First State Investments, KKR, Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP). Ωστόσο, τα σχήματα αυτά δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας το Ταμείο ακολουθεί την πάγια πρακτική που έχει ακολουθήσει στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες έχει «τρέξει» έως σήμερα. Στην περίπτωση που τα προσφερόμενα τιμήματα έχουν μικρότερη διαφορά από 15%, τότε ζητούνται βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και από τους δύο διεκδικητές. Στην περίπτωση αντίθετα που η «ψαλίδα» είναι μεγαλύτερη, τότε ζητείται βελτιωμένη προσφορά μόνο από την εταιρεία που υπέβαλε το υψηλότερο τίμημα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ιδιωτικοποίησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, παραχωρείται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, ο προτιμητέος επενδυτής θα υποβάλει προσφορά και για το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη σημερινή κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, ιταλική Eni Gas e Luce.

Επομένως, θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στις τρεις παραπάνω εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 10 Περιφέρειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα