Θολό τοπίο με τον ΕΝΦΙΑ: Ο συμπληρωματικός φόρος και τα σενάρια

Θολό τοπίο με τον ΕΝΦΙΑ: Ο συμπληρωματικός φόρος και τα σενάρια
Alexandros Michailidis / SOOC

Λιγότερο φόρο στους περισσότερους ιδιοκτήτες υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η τελική μορφή του ΕΝΦΙΑ για την επόμενη χρονιά θα ξεκαθαρίσει με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου από την «παλέτα» του  ΕΝΦΙΑ ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ κάτι που επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες, Δευτέρα, κατά την εξειδίκευση των μέτρων.

«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

Δύσκολη άσκηση

Κεντρικό πάντως σημείο των αλλαγών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος που βαίνει προς κατάργηση, επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 250 χιλιάδων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα έχει τεθεί από του «σοφούς» που συνέταξαν την Έκθεση Πισσαρίδη αλλά και παράγοντες και φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)  και το ΙΟΒΕ που επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και άρα την ανάπτυξη. Ωστόσο εάν συμβεί θα απαιτήσει δημοσιονομικό χώρο που θα αφαιρεθεί από την όποια προσπάθεια μείωσης των επιβαρύνσεων που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές σε περιοχές «λαϊκής κατοικίας» ή μεσαίων στρωμάτων.

Γι’ αυτό άλλωστε η όλη προσπάθεια αναμόρφωσης της εσωτερικής δομής του ΕΝΦΙΑ συνιστά μια πολύ δύσκολη άσκηση και γιαυτό παραπέμπεται για τα τέλη του χρόνου, οπότε και θα φανεί, ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ, τι δημοσιονομικός χώρος θα υπάρχει. Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις παραπέμπουν σε δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 600 εκατ ευρώ για κάθε μονάδα ανόδου του ΑΕΠ πάνω από το στόχο, που είχε τεθεί στο 3,6% και πλέον είναι αναθεωρημένος στο 5,9%.

Τα σενάρια

Με βάση, πάντως, τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για τις αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο αυτό που προτάσσεται είναι πλέον να υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Σήμερα εφόσον τα ακίνητα που έχει κάποιος, υπερβαίνουν σε αντικειμενική αξία τα 250.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει και συμπληρωτικό φόρο. Έτσι με τις αλλαγές θα μπορεί ο ΕΝΦΙΑ εφόσον το ακίνητο υπερβαίνει σε αξία τις 250.000 ευρώ να έχει μια προσαύξηση λόγω μεγάλης αξίας του ακινήτου.

Παράλληλα εξετάζεται η πιθανότητα να αλλάξει και συνολικά ο ΕΝΦΙΑ και να υπολογίζεται πέρα από τις τιμές ζώνης, κυρίως με βάση την αξία του ακινήτου, που καθορίζεται ανάλογα με τα ειδικά του χαρακτηριστικά (παλαιότητα, προσόψεις, γεωγραφική θέση, εγγύτητα σε σημεία υποδομών, παραλίες κτλ).  Επίσης στο «τραπέζι» είναι η διαμόρφωση μιας μεγαλύτερης κλίμακας συντελεστών για τον υπολογισμό του κύριου φόρου, δηλαδή να υπάρξει ένα «σπάσιμο» των κλιμακίων ώστε να υπολογίζεται με πιο δίκαιο τρόπο, ο κύριος φόρος ανά ακίνητο.

Να σημειωθεί. δε, ότι με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι «αποτελεί βαρυσήμαντη εξέλιξη ότι για πρώτη φορά από τα χείλη του Πρωθυπουργού γίνεται ειδική αναφορά περί παρέμβασης στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, που είναι η πλέον εξόφθαλμη στρέβλωση του φορολογικού μας συστήματος. Η πρόσφατη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβάλλει δραστικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, με πρώτη την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, και όχι τη διαιώνισή του με οποιοδήποτε έμμεσο τρόπο, και ιδιαίτερα με τη συνάθροιση και τιμωρητική φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που τα περισσότερα είναι απρόσοδα. Η δέσμευση ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν (το 2022) χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» δεν καθησυχάζει εκείνους που έχουν «ματώσει» πληρώνοντας τα περισσότερα, και δεν συμβιβάζεται με το δόγμα «δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω». Περιμένουμε συνεπώς την εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων που θα οδηγήσουν επί τέλους από τον διπλό και άδικο ΕΝΦΙΑ στον μονό και δίκαιο ΕΝΦΑ!» τονίζει η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα