ΕΝΦΙΑ: Η ώρα της πληρωμής του “ενοικίου” στο κρατικό ταμείο – Όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Η ώρα της πληρωμής του “ενοικίου” στο κρατικό ταμείο – Όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες
Σπίτια στην Αθήνα Shutterstock

Για περίπου 1,5 εκατ. φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, λόγω πτώσης των εισοδημάτων αναμένεται να είναι κουρεμένο κατά 50% ή μηδενικό.

Ο βαρύς λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που έφερε το πρώτο μνημόνιο και παρέμεινε στην καθημερινότητα των Ελλήνων έρχεται σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου. Έτσι για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αρχίζει να μετρά αντίστροφα η προθεσμία των πρώτων πληρωμών για τα σπίτια, τα εξοχικά, τα αγροτεμάχια και ό,τι άλλο διαθέτουν σε ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, υπερβαίνει τα 600 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, το 67%, κατέχουν μικρής αξίας περιουσίας, έως 60.000 ευρώ, με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές. Επίσης από 0 μέχρι 150.000 ευρώ περιουσία έχει το 87% των φορολογουμένων, δηλαδή, 5.130.000 φορολογούμενοι. Υπάρχουν δε και 530.000 φορολογούμενοι χωρίς ακίνητη περιουσία. Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι.

Οι δόσεις

Πάντως, τα 2,5 δισ. ευρώ, που βεβαιώνει ως φόρο η φορολογική διοίκηση για τα ακίνητα των Ελλήνων, πολλά από τα οποία αποτελούν πρώτες και μοναδικές κατοικίες, μικρομεσαίων στρωμάτων ή λιοστάσια και αμπέλια, θα πρέπει να καταβληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Βέβαια, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης «διπλής δόσης» τον Οκτώβριο, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, καθώς το καλεντάρι πληρωμών του Σεπτεμβρίου είναι πολύ βαρύ. Πιο συγκεκριμένα μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα κάποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν αφενός και διπλή δόση για το φόρο εισοδήματος αλλά και μια δόση για τον ΕΝΦΙΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο ΣΚΑΙ, χτες, αλλά και στο Κανάλι της Βουλής τη Δευτέρα, θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους φορολογούμενους να καταβάλουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί τον Οκτώβριο χωρίς καμία κύρωση, καθώς αυτόν τον μήνα λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για τις φορολογικές δηλώσεις, σε κάποιους πολίτες θα έχουν πέσει τρεις δόσεις τον Σεπτέμβριο. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας ο φόρος θα παραμείνει μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με πρόπερσι και πρόσθεσε ότι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα επωφεληθούν το 67% της συνολικής μείωσης που ίσχυε και πέρυσι, ενώ θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα έχουν και μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι λόγω μείωσης των συντελεστών, αλλά γιατί μπορεί να περιορίστηκαν τα εισοδήματα τους λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Μιλώντας, επιπλέον, στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο Κανάλι της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος». Να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ με τη συγκεκριμένη δομή θα αποτελέσει παρελθόν καθώς το Νοέμβριο αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μάλιστα θα είναι … ανοιξιάτικος, με περισσότερες, που, μάλιστα, θα ξεκινούν να πληρώνονται από το Μάρτιο

Τα μειωμένα εισοδήματα φέρνουν εκπτώσεις

Στα αξιοσημείωτα σημεία πάντως για φέτος είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα είναι μειωμένος. «Τυχεροί» είναι περίπου 250.000 περισσότεροι από πέρυσι, που θα τον δουν μειωμένο λόγω πτώσης στο εισόδημά τους.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, ανέργους κτλ.

Έτσι προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πυρόπληκτοι

Επίσης φέτος οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιστιλης προβλέπεται ότι:

– Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές, όπως αυτές διευρύνονται και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

– Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.

– Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι εκπτώσεις 10-30%

Πάντως και φέτος ισχύουν οι μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

– 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.

– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.

– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Τα σημεία που χρήζουν προσοχής;

Να σημειωθεί ότι βασικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φόρου είναι η παλαιότητα, ο όροφος όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, η ακριβής δήλωσης βοηθητικών χώρων, της ψιλή κυριότητα και η επικαρπία του ακινήτου, το εάν πρόκειται για εξοχική κατοικία ή για αγροτεμάχιο, η απόσταση από την θάλασσα καθώς μικρότερη των 800 μέτρων προσαυξάνει το ποσό του φόρου.

Για όσους δυσκολεύονται ή δεν πληρώνουν

Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί θα γίνει καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων υπάρχει η εναλλακτική για πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας, εφόσον υπάρχει το σχετικό όριο συναλλαγών. Έτσι μέσω τράπεζας ο φορολογούμενος μπορεί να διασφαλίσει άτοκες δόσεις. Βέβαια σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει καταβολή των απαιτούμενων ποσών υπάρχει και η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οφειλές που δημιουργούνται από μη πληρωμή φόρων μπορεί να ρυθμιστούν με την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση με τις 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα και βέβαια κριτήριο αποτελεί για τον αριθμό των δόσεων και το ύψος του εισοδήματος. Οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ρύθμιση αυτή προβλέπεται κι ένα σχετικό επιτόκιο που αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Έτσι κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα