Έντονο το ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο - Από τα 15 δισ. οι προσφορές

Χρήματα
Χρήματα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την έκδοση είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 15 δισ. έναντι της πρόθεσης του δημοσίου να αντλήσει 2,5 δισ. από την έκδοση.

Τεράστιο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον κυρίως από ξένους επενδυτές για την δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ έναντι της πρόθεσης του δημοσίου να αντλήσει 2,5 δισ. από την έκδοση.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan συνεχίζουν να μετρούν προσφορές από καλής ποιότητας επενδυτές ενώ το μέσο επιτόκιο από το 1,6% 1,7 % που διαμορφώνονταν νωρίς το πρωί βρίσκεται τώρα μεταξύ 1,6 και 1,65% με την ζήτηση να συνεχίζεται. Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό το υπουργείο να πετύχει τελικά ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 1,5% που ήταν και ο αρχικός στόχος.

Την έκδοση είχε προαναγγείλει, σε συνέντευξή του, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Βεβαίως σημαντική παράμετρος της απόφασης για την σημερινή έκδοση είναι και η αύξηση της ρευστότητας ωτν ελληνικών τίτλων μετά και την αύξηση στο 1,35 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, έδειξε ότι η Κυβέρνηση ανέμενε την επιτυχία της έκδοσης .Αναφερόμενος στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, είπε μεταξύ άλλων πως «σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο», υπογραμμίζοντας πως «είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρήστος Σταϊκούρας, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network