Επιχείρηση θωράκισης του τραπεζικού συστήματος

Επιχείρηση θωράκισης του τραπεζικού συστήματος
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinisi

Σχέδια θωράκισης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος θέτουν σε εφαρμογή, Υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν έκρηξη των κόκκινων δανείων και εκροή καταθέσεων

Την ώρα που η ανησυχία στις ελληνικές τράπεζες για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι, λόγω του κορονοϊού, διαρκώς αυξανόμενη, στο Υπουργείο Οικονομικών και τα τραπεζικά επιτελεία θέτουν σε εφαρμογή σχέδια θωράκισης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο news247.gr ότι οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων δεν περιορίζονται μόνο στην χαρτογράφηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν δράσεις για την θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.

Ήδη ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, έχει προχωρήσει στη σύσταση ομάδας παρακολούθησης και συντονισμού των παρεμβάσεων που ενδέχεται να απαιτηθούν ώστε να προληφθούν εκτεταμένες επιπτώσεις του κορονοϊού στο τραπεζικό σύστημα και στο χρηματιστήριο.

Αντικείμενο της task force του Υπουργείου Οικονομικών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην οποία μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είναι η καθημερινή καταγραφή μιας σειράς κρίσιμων μεγεθών του τραπεζικού τομέα.

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί άμεσα μια βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει σε ημερήσια βάση στοιχεία που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην απόσυρση καταθέσεων, στη δημιουργία νέων επισφαλειών, στην πορεία των υφιστάμενων κόκκινων δανείων καθώς και σε στοιχεία για τις κινήσεις και τις προθέσεις των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Βασικός στόχος δεν είναι άλλος από τον περιορισμό του αντίκτυπου του κορονοϊού στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, αλλά και την αποφυγή ύπαρξης νέου επώδυνου για την τραπεζική ρευστότητα, κύματος εκροών καταθέσεων.

Η κυρίαρχη ανησυχία των διοικήσεων των τραπεζών έχει να κάνει την χρονική συγκυρία που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, κατά την οποία βασικός στόχος δεν είναι άλλος από την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Πρόκειται άλλωστε για στόχο για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στο SSM.

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχουν σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον τους και στην Φρανκφούρτη όπου η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σειρά ισχυρών, πανευρωπαϊκών μέτρων έναντι του κορονοϊού, το οποία με την σειρά τους θα ενισχύσουν σημαντικά και τις εγχώριες πρωτοβουλίες.

Πληροφορίες από διεθνής αναλυτές θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να προχωράει στη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 10 μονάδες βάσης. Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα ανακοινώσει νέα πρωτοβουλία για να παραμείνει απρόσκοπτη η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα