Επιστρεπτέα προκαταβολή: Θα μοιράσει άλλο 1,2 δισ. – Ποιοι είναι οι κύριοι αποδέκτες

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Θα μοιράσει άλλο 1,2 δισ. – Ποιοι είναι οι κύριοι αποδέκτες
Άντρας με μάσκα στην αγορά της Γλυφάδας Eurokinissi

Ο αρχικός σχεδιασμός ανατράπηκε από την τεράστια ζήτηση του τέταρτου κύκλου και έτσι θα υπάρξει συγχώνευση 5ου και 6ου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα στον Ιανουάριο, αυξάνοντας και τον αρχικό προϋπολογισμό.

Το ποσό των 1- 1,2 δις ευρώ σχεδιάζεται να διαθέσει μέσα στον Ιανουάριο ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Κύριοι αποδέκτες των ενισχύσεων και αυτού του κύκλου, θα είναι κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι που αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.

Ο αρχικός σχεδιασμός για τον 4ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής τον Νοέμβριο και έναν 5ο μέσα το Δεκέμβριο ανατράπηκαν από την τεράστια ζήτηση που είχε το τέταρτος κύκλος ο οποίος έφτασε τον προϋπολογισμό του πάνω από τα 2 δις ευρώ εξαντλώντας κάθε περιθώριο για νέο κύκλο πολύ σύντομα.

Έτσι αποφασίστηκε ο 5ος κύκλος να συγχωνευτεί με τον 6ο κύκλο (που θα γίνονταν τον Ιανουάριο) και η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, αυξάνοντας παράλληλα και τον αρχικό προϋπολογισμό από τα 700 εκ ευρώ στα 1,2 δις ευρώ.

Ως γνωστόν και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% του ποσού που θα προκύψει για κάθε μια επιχείρηση, θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα αποτελεί δηλαδή επιδότηση. Τούτο, όμως, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και αυτήν την φορά οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες, οι οποίες απασχολούν περισσότερα από 1000 άτομα φτάνει να βρίσκονται στον κατάλογο των ΚΑΔ που θεωρούνται πληττόμενες από τον περασμένο Απρίλιο. Και σε αυτό τον κύκλο, θα συμμετέχουν προσωπικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Η συνθήκη αυτή ανοίγει την πόρτα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 για όλους όσους αμείβονται με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες .

Ενισχύσεις με βάση την πτώση τζίρου για ένα τετράμηνο

Ωστόσο, η ενίσχυση αυτού του κύκλου θα είναι συμψηφιστική σε σχέση με τον 4ο κύκλο. Με άλλα λόγια, η μείωση του τζίρου θα αφορά όχι ένα δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου όπως στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, αλλά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό θα συμψηφιστεί και με την ενίσχυση που εξασφάλισαν όσοι εντάχθηκαν στο 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν δηλαδή μια επιχείρηση η οποία έχει ενισχυθεί για παράδειγμα με 2000 ευρώ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου στον 4ο κύκλο και κάνει αίτηση και στο 5ο κύκλο για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου όπου μέσω του μαθηματικού τύπου του ΥΠΟΙΚ προκύψει ενίσχυση 4000 ευρώ, θα της πιστωθούν 2000 ευρώ αφού θα αφαιρεθεί το ποσό που πήρε από τον προηγούμενο κύκλο.

Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως επίσης και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Ιανουαρίου και να ολοκληρωθούν στο τέλος του πρώτο μήνα του 2021 .

Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ενεργοποιηθεί για άλλη μια ή δύο φορές ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Αν πάνε όλα καλά με το εμβόλιο και αρχίζει να διανέμεται από την αρχή του χρόνου τότε πιο πιθανό είναι να γίνει άλλος ένας κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση με το εμβόλιο ή χρειαστεί να ληφθούν ξανά περιοριστικά τότε μπορεί να δούμε και έναν 6ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα