Επιταχυντής ανισοτήτων η σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων – Η  μετεκλογική “νάρκη” του φορολογικού μίγματος

Επιταχυντής ανισοτήτων η σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων – Η  μετεκλογική “νάρκη” του φορολογικού μίγματος
SOOC

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα της επόμενης μέρας, μετά τις εκλογές, , είναι αυτό της φορολογικής δικαιοσύνης και της ισοκατανομής των βαρών, που αποτελεί άλλωστε και συνταγματική επιταγή.

Η κόντρα που ξέσπασε χθες μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και του βουλευτή και πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη για θέματα φορολογίας, έστω και παρεμπιπτόντως, αναδεικνύει ένα από τα μεγάλα ζητήματα της επόμενης μέρας για την χώρα, αυτό της φορολογικής δικαιοσύνης. Άλλωστε όπως επανειλημμένα διεθνείς οργανισμοί αλλά και εγχώριοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες έχουν επισημάνει, η διασφάλιση μια αειφορικής πορείας της οικονομίας περνάει μέσα από μια αναμόρφωση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και βέβαια ένα επαρκές πλαίσιο για το κτηματολόγιο και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Σε σχέση με τη φορολογία, βασική παράμετρος των όποιων παρεμβάσεων είναι η διαμόρφωση μια ισόρροπης σχέσης έμμεσων άμεσων φόρων. Στην Ελλάδα, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα διεθνείς οργανισμοί, η σχέση αυτή είναι ετεροβαρής, υπέρ των έμμεσων φόρων, που είναι και οι πιο άδικοι μια και χτυπούν οριζόντια όλους, πλήττοντας, όμως, κύρια τα χαμηλά εισοδήματα. Ειδικά, βέβαια, σε περιόδους όπως η τωρινή με υψηλό πληθωρισμό που εκτινάσσει τις “αποδόσεις” του ΦΠΑ, δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους βάρος, σηκώνουν οι αδύναμοι που λαμβάνουν και “χαμηλό αντίδωρο” με τα όποια “market pass” σε σχέση με τις υπεραποδόσεις ΦΠΑ. Βέ

Ο “πρωταθλητισμός”

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι με μελέτη του πέρυσι ο ΟΟΣΑ ανέδειξε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται από τους εξαιρετικά υψηλούς συντελεστές των έμμεσων φόρων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον ελάχιστο φόρο που εφαρμόζεται στην Ε.Ε., ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 14 φορές μεγαλύτερος, ενώ ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (24%) συγκαταλέγεται στους 3-4 υψηλότερους στην Ευρώπη. Επίσης όπως έχει σημειώσει ο ΟΟΣΑ, στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων η Ελλάδα έχει μερίδιο 15% έναντι 23% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. βαια η ετεροβαρής σχέση αυτή ενισχύεται κι από την “υποδήλωση” εισοδημάτων. Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων η Ελλάδα βρίσκεται στο 6% έναντι 10% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ. Επίσης, ΦΠΑ, παρά τους πολύ υψηλούς συντελεστές, αποδίδει φορολογικά κοντά στον μέσο όρο (21% έναντι 20%). Η μεγάλη ανισορροπία εντοπίζεται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με το 19% έναντι 13% στον ΟΟΣΑ. Τέλος όπως επισημαίνεται ο 70% των φορολογουμένων να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και τους δύο στους τρεις επαγγελματίες να εμφανίζουν ζημιές, οι φόροι εισοδήματος των φυσικών προσώπων αποδίδουν στην Ελλάδα το 15% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 23%.

Στο φόντο αυτό κι εν όψει της αναγκαίας, μετά τις εκλογές, προσπάθειας για δημοσιονομικό μάζεμα κρίσιμο είναι να ξεκαθαριστεί από όλους τους εμπλεκόμενους το τι θα συμβεί.

Η “κόντρα”

Έτσι, χθες, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει επιπλέον φορολόγηση της μεσαίας τάξης, του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κρυφή ατζέντα μέτρων που θα λάβει σε περίπτωση που εκλεγεί, ενώ αρνήθηκε πως προανήγγειλε φορολογικά μέτρα από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ψεύδη» από την κυβερνητική πλευρά.

“Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο- αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η τακτική της συνίσταται στο εξής: από τη μία θα καταγγέλλει το “φάντασμα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για “φορομπηχτική πολιτική” και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί, τονίζει ο κ. Δραγασάκης.

“Στη χθεσινή ομιλία μου ουδεμία φορολογία “προανήγγειλα” όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, ούτε αναφέρθηκα στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει με σαφήνεια στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2022. Αντιθέτως επανέλαβα την κριτική, που έχω και άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Καλώ την κυβέρνηση:

  1. να απαντήσει αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει και

  2. να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022”, ανέφερε ο κ. Δραγσάκης χαρακτηριστικά.

Επίσης, από το γραφείο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης δόθηκε στη δημοσιότητα και το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του Γ. Δραγασάκη στο Οικονομικό Επιμελητήριο:

“Η δεύτερη πρόκληση που θα ήθελα να αναφέρω είναι οι ανισότητες. Παλαιότερα θα έπρεπε να αιτιολογήσω τη σημασία του θέματος αλλά τώρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται αυτό αφού όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πρόκληση, προτεραιότητα μεγάλη το θέμα της μείωσης των ανισοτήτων και μεταξύ κρατών αλλά και εντός των κρατών και εντός των κοινωνιών. Την προηγούμενη τετραετία παρόλο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη, την περίοδο 2015-2019 είχαμε μια κάμψη των δεικτών ανισοτήτων και της φτώχειας, του δείκτη gini και άλλων.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά που είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα ιδίως μετά τον πληθωρισμό επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων και αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά. Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν τα περισσότερα διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% περίπου τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση, τις γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτήν τη χώρα; Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών” τόνισε στο εν λόγω συνέδριο ο κ. Δραγασάκης.

Συνολικά μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) με τίτλο: “Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές” ο κ. Δραγασάκης είχε κάνει λόγο για την ανάγκη επαναφοράς στο αξιακό πεδίο των εννοιών της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης. “Στη χώρα μας χρειαζόμαστε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τέσσερα επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο θα έβαζα τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν ιστορικές εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα τα προβλήματα οργάνωσης του χώρου και προστασίας του περιβάλλοντος, η φορολογική μεταρρύθμιση, η λειτουργία της δικαιοσύνης κ. α” είχε τονίσει με έμφαση.

Στη γραμμή αυτή συντάσσονται πάντως και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες. “Υπάρχει ένα 20% της κοινωνίας που είναι έτοιμο να τα γκρεμίσει όλα. Αυτούς πρέπει να δούμε μια και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ακραία φαινόμενα, όταν αυτοί βλέπουν από τη μια να τσακίζονται από την ακρίβεια, να μεγαλώνει το χάσμα έμμεσων – άμεσων φόρων, (έχει διογκωθεί υπέρογκα) και παράλληλα να βιώνουν μια κατάσταση εγκατάλειψης σε νοσοκομεία και σχολεία. Χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής” ήταν η αναφορά σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι κορυφαίου οικονομικού παράγοντα της χώρος.
Ο νοών νοείτω…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα