'Επιτροπή Παραίτησης' στο ΤΧΣ. Νέα Εκτελεστική από τις 18 Ιουλίου

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου MENELAOS MYRILLAS / SOOC

"Παγωμένη" η αγορά, παρά τον καύσωνα του Ιουλίου, με την "αποκαθήλωση" της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ειδικά για τον τρόπο που έγινε, αιφνιδιαστικά και προφανώς αναίτια. Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του NEWS 247

Ουσιαστικά εν μία νυκτί, όπως έγραψε πρώτο το NEWS247, δημοσιεύοντας το ΦΕΚ της 30/6/2016, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ ήταν αναγκασμένη να παραδώσει τη σκυτάλη. Ήδη, είχε προηγηθεί ένα ξαφνικό παρασκήνιο, με πληροφορίες να λένε ότι στο παρά πέντε της τελικής αξιολόγησης (όπου όλα έβαιναν καλώς), τα τρία μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Α. Ξενόφως, Γ. Κουτσός και Αν. Γάγαλης, είχαν να επιλέξουν με ένα «ωραιότατο»  δίλημμα: να παραιτηθούν ή να τους επιδοθεί αρνητική αξιολόγηση! Δηλαδή, σε απλά ελληνικά....να φύγουν ή...να φύγουν!!!

Και ενώ μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η δίνη αυτή των εξελίξεων δεν είχε στόχο τον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, κ. Γ. Μιχελή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει έτερες κινήσεις. Αν και τη διοίκηση του ΤΧΣ την κρίνει η Επιτροπή Ελέγχου, η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες στο τραπεζικό σύστημα ( όπως της εμπλοκής Paulsen στην Τράπεζα Πειραιώς) πυροδότησε ένα νέο κύκλο σεναρίων για τις ελληνικές τράπεζες, με έντονη φημολογία για παρεμβάσεις έξωθεν.

Δεν είναι τυχαία η πρώτη εκτίμηση που ακούγεται ευρέως πια στα πηγαδάκια της αγοράς και η οποία εν πολλοίς αντανακλά το εξής σκεπτικό: «Δυστυχώς, όλος ο τρόπος αλλαγής της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν ήταν παρά μία επίδειξη δύναμης εκ μέρους των ξένων θεσμών, Εποπτικών και μη, με καθοδηγήσεις, αν όχι και εντολές, μεγαλοεπενδυτών που στήριξαν τις ελληνικές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά που προφανέστατα, θέλουν να κάνουν κουμάντο πια, στις διοικήσεις, τη στρατηγική και τις αποφάσεις, των ελληνικών τραπεζών».

Παραιτήθηκαν λοιπόν τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα στην Επιτροπή Αξιολόγησης, οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι τις 18 Ιουλίου, οπότε τη σκυτάλη θα αναλάβουν άλλα στελέχη της αγοράς, προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό. Αναφορικά με τη θέση του κ. Α. Ξενόφου, σήμερα διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ, επικρατέστερος σήμερα αντικαταστάτης φέρεται να είναι ο Πολωνός Marek Belka, πρώην Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Φυσικά και ο προτεινόμενος Πολωνός αξιωματούχος θα τεθεί προς επιλογή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μέσα σε μία καινούρια shortlist την οποία έχει συστήσει η Επιτροπή Αξιολόγησης, σε συνεργασία με διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

"Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχοντας ολοκληρώσει, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα σε  αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Ο επιτυχής σχεδιασμός επέτρεψε την άντληση σημαντικών κεφαλαίων από την επενδυτική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, την απόκτηση, για πρώτη φόρα, δικαιωμάτων ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών και την προοπτική ανάκτησης, επίσης για πρώτη φορά, μέρους των κεφαλαίων που διατέθηκαν μέσω της αποπληρωμής των CoCos.

Επιπλέον, το ΤΧΣ εκπλήρωσε εγκαίρως και με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους Εταίρους της. Ειδικότερα προέβη στην τροποποίηση του Νόμου του ώστε να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος του Ταμείου και οι εκτεταμένες εργασίες που απορρέουν από τη νέα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (FAFA) και τις νέες δεσμεύσεις του Μνημονίου Συνεργασίας.

Στο δε καίριο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων το ΤΧΣ κατέγραψε σε σχετικές μελέτες αφενός τα εμπόδια  νομικής και κανονιστικής φύσεως, η άρση των οποίων θα διευκόλυνε  την επίλυση του προβλήματος αυτού, και αφετέρου την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων περιγράφοντας ταυτόχρονα ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των Τραπεζών. Τέλος, το ΤΧΣ με τη συμβολή εξωτερικού συμβούλου διεθνούς εμπειρίας, διεξήγαγε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση  των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών.

Με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και επιτυχημένου έργου η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπέβαλε την παραίτησή της, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Το Γενικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση ευχαρίστησε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ.κ. Άρη Ξενόφο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Κουτσό Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αναστάσιο Γάγαλη Μέλος, για την πολύτιμη συνεισφορά τους όλο το διάστημα της θητείας τους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα βήματα της επαγγελματικής τους πορείας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με ένα ΦΕΚ 'ξηλώνουν' τη διοίκηση του ΤΧΣ

Παραιτήθηκαν τα μέλη 
του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

SHARE:

24Media Network